20.08.2014

Racuszki na kwaśnym mleku z jabłkami

Zwyczajne racuszki na kwaśnym mleku ...............z jabłkami  /lub bez......../
                                               ...........lub jak kto woli jabłka w cieście.

    Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru  wanilinowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny/do smaku/
  • 3 jabłka 
  • olej do smażenia
  • mus z kiwi i brzoskwini
Wykonanie:
Z mąki , mleka, jajek  przygotować ciasto.
Dodać  cukier,cukier wanilinowy,proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól.
Jabłka obrać, / można wcześniej wydrążyć gniazdka nasienne / pokroić w kilkumilimetrowe plasterki .
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju.
Plasterki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz.
Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru oleju układając je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Podawać ciepłe ,  posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem musu ze świeżych owoców.






3 komentarze:

  1. Uwielbiam racuszki, a z jabłkami szczególnie !!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszki z jabłkami są świetne i ten wspaniały zapach;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie racuszki za smak i zapach, poza tym kojarzą mi się z moją ukochaną pora roku-jesienią:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...