Kalafior jest warzywem bogatym w sole mineralne, wapń, fosfor, potas ,cynk,…..witaminy z grupy B, a także witaminę A,C,K,zawiera przeciwutleniacze,betakaroten,kwas foliowy.
Składniki zawarte w kalafiorze mogą oddziaływać na pracę naszej tarczycy,układu krążenia,są wskazane dla osób z cukrzycą. A więc warto jeść kalafiory,rzecz jasna ,że najlepiej w sezonie,ale ja już pogubiłam się w tym,kiedy właściwie jest ten sezon,bo kalafiory są obecnie w sprzedaży przez cały rok. Pamiętam również ,że w okresie letnim, kiedy to działki z warzywami przeżywają swój rozkwit kalafiory są bardzo trudne do wyhodowania w warunkach naturalnych .A więc jeśli mam smak na kalafiora, to go po prostu kupuję./te hodowane poza sezonem zawsze mają w sobie coś wiecej niż powinny... i to zarówno latem,jak i w innych miesiącach../
Składniki:/2 osoby/
- średniej wielkości kalafior/ok.60 dag/
- 1 ziemniak
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
- wywar warzywny/ok.1 l./
- 3 łyżki śmietany/lub jogurtu/
- 1/4 łyżeczki szafranu
- kawałek papryczki chili
- sól
- pieprz
- jeśli posiadamy – świeży koperek /ja dodałam szczypiorek/
Aby wyeliminować przykry zapach kalafiora w czacie gotowania należy na pokrywkę położyć skórkę z chleba namoczoną w occie- działa. Lub:
kalafior należy ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny mleka i liścia laurowego.
Dokładnie wymyć i podgotować kalafior.Do rondelka, w którym będziemy gotować zupę wlać oliwę,dodać drobno pokrojoną cebulkę,czosnek,dusić ok.2-3 min. Dodać drobniutko pokrojony ziemniak,szafran,papryczkę,wymieszać,a po kolejnych 2 min.dodać podgotowany kalafior i bulion warzywny.Gotować całość ok.15 min.Ziemniak powinien się ugotować,a kalafior powinien być całkiem miękki.Doprawić solą,pieprzem.Można zmiksować całość naszej zupy lub tylko jej część.Moja jest zmiksowana w całości i w ten sposób otrzymałam gęsty krem.Na koniec dodać do zupy śmietanę lub gęsty jogurt i podawać gorącą w miseczkach.Posypać świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz