Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:
Składniki:
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 łodyżki selera naciowego
- oliwki zielone/8-10 szt./
- zielona sałatka
- 1 ząbek czosnku
sos sałatkowy:
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy/smak dowolny/
- sól pieprz do smaku
Do sałatki można również dodać dowolny sos typu winegret
Paprykę podpiec w piekarniku do miękkości. Gorące włożyć do torebki foliowej i poczekać do wystudzenia. Zdjąć zewnętrzną skórkę, oczyścić z nasion i pokroić w plastry. Przełożyć na sitko i odstawić na ok.30 min. tak, aby sok z papryki odciekł do pojemniczka. Sok z papryki będzie potrzebny do przyrządzenia sosu. Seler naciowy należy obrać z włókien, pokroić na wąskie paski/ok.3-4cm/, a następnie umieścić w misce z zimną wodą /można dodać kostki lodu/aby zachować kruchość warzywa. Sałatkę umyć i rozdrobnić. Czosnek drobniutko pokroić. Przygotować sos sałatkowy. Połączyć oliwę z octem winnym, dodać musztardę ,miód i zmiksować. Do tak przygotowanej emulsji dodać sok z odsączony z papryki, odrobinę ciepłej wody, sól , pieprz i delikatnie wszystko zamieszać . W salaterce umieścić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa/seler wyjąć z wody/i polać sosem . Całość posypać drobno pokrojonymi liśćmi selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz