22.04.2011

Babka piaskowa-smak dzieciństwa



Najwspanialsza, niezapomniana i niezastąpiona babka piaskowa.
Od babki piaskowej zaczynało się piec wszystkie ciasta w moim domu rodzinnym.
Odkąd sięgam pamięcią nie brakowało jej nigdy na naszym rodzinnym stole wielkanocnym.
Inne ciasta "przychodziły i odchodziły",a babka piaskowa wiernie zajmowała czołowe miejsce wśród wypieków.I ten smak.....zawsze jedyny i ten sam ,bo przepis nie zmienia się  od wielu lat. 



Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jaja
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • rodzynki/ 3-4 łyżki/
Wykonanie:

Tę babkę staram się zawsze wykonywać metodą tradycyjną ,bez użycia  miksera ,tak jak jest napisane w starej ,zżółkniętej książce kucharskiej.
Masło utrzeć w makutrze do białości. Dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku . Następnie  dodać mąkę z proszkiem do opieczenia, sok z cytryny i mleko. Wymieszać  starannie  składniki. Ubić na sztywno pianę z białek i połączyć delikatnie z masą. Gotowe ciasto przełożyć do dobrze nasmarowanej foremki ,wysypanej bułką tartą/3/4 wysokości/.Piec w temp.160-180 ok. 40 min./sprawdzić suchość ciasta patyczkiem/.Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.

Tym razem nie dodałam rodzynek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...