I jeszcze jedna babka,która należy do tradycji moich Świąt Wielkanocnych.Obok babki piaskowej,która jednak dominuje na świątecznym stole,marmurek nierozerwalnie uzupełnia babkowy duet.
Składniki:
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jednolitą kremową masę.Dodać cukier ,aromat waniliowy i ubijać nadal/ok.3 min/Następnie dodawać po jednym jajku wciąż ubijając. Wymieszać mąkę z proszkiem, dodać sól. Przesianą mieszankę dosypywać stopniowo, na przemian z mlekiem do masy maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszać do chwili połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na pół. .Do jednej części dodać kakao,czekoladę i wymieszać .Nasmarować formę masłem ,wysypać bułką tartą .Nakładać na zmianę ciasto jasne i ciemne ,a na koniec zrobić widelcem zygzaki .Piec ok. 45 min .w temp.170-180 st . Sprawdzić gotowe ciasto patyczkiem .Wystudzić chwilę w formie, a później na siatce .Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz