Niewiele składników, niewiele pracy i wynik bardzo zadawalający.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.
Składniki:
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 150 g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki rodzynek
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać sól, cukier waniliowy, śmietanę,miękkie masło/wciąż ubijać/ Następnie mieszając powoli masę wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki obsypane mąką/wcześniej umyte i osuszone/ Gotową masę przelać do foremki dobrze nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok.45 min w temperaturze 160-180 st . Sprawdzić suchość ciasta patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz