Colomba-symbol Świąt Wielkanocnych w Italii to najczęściej drożdżowe ciasto w kształcie gołębia z dużą ilością bakalii.
Ciasto jest smaczne ,delikatne ,puszyste, aromatyczne i pojawia się sklepach tylko jeden raz w roku-w Święta Wielkanocne .Uwielbiam to ciasto drożdżowe, ale nie zajadam się nim zbytnio ,bo przeraża mnie długi termin ważności ,a wiadomo ,że wiąże się z tym dodatek konserwantów. Kiedyś skuszę się na przygotowanie tego ciasta samodzielnie.
Dla chętnych- przepis w wersji uproszczonej- na video
/niestety po włosku/.
Ładnie zapakowane „colomby” są doskonałym prezentem,którym to Włosi obdarowują się z okazji świąt/ja mam już 4/.Taki wyczaj .
Zwyczajem wielkanocnych prezentów są również czekoladowe jaja/link/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz