22.04.2011

Colomba Pasquale




Colomba-symbol Świąt Wielkanocnych w Italii to najczęściej drożdżowe ciasto w kształcie gołębia z dużą ilością bakalii.
 Wypiek tego ciasta/oryginalny/ jest dość  pracochłonny dlatego Włosi rzadko pieką je w domu. W sklepach jest tak ogromny wybór tych ciast, że rzeczywiście można się skusić.
Ciasto jest smaczne ,delikatne ,puszyste, aromatyczne  i pojawia się sklepach tylko jeden raz w roku-w Święta Wielkanocne .Uwielbiam to ciasto drożdżowe, ale nie zajadam się nim zbytnio ,bo przeraża  mnie długi termin ważności ,a wiadomo ,że wiąże się z tym dodatek konserwantów. Kiedyś skuszę się na przygotowanie tego ciasta samodzielnie.  









Dla chętnych- przepis w wersji uproszczonej- na video
/niestety po włosku/.







Ładnie zapakowane „colomby” są doskonałym prezentem,którym to Włosi obdarowują się z okazji świąt/ja mam już 4/.Taki wyczaj .
Zwyczajem wielkanocnych prezentów  są również czekoladowe jaja/link/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........