05.04.2011

Ciasteczka o smaku pomarańczowym


Delikatne,aromatyczne ciasteczka pomarańczowe,które najbardziej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Sezon pomarańczowy już się kończy,a  więc ostatni raz upiekłam te  cytrusowe ciasteczka.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 85 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  soku pomarańczowego
  • skórka z 1  pomarańczy
  • do ozdoby skórka kandyzowana
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego na glazurę
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem,dodać żółtko,mąkę,sól,proszek d.pieczenia,skórkę pomarańczową/z dobrze sparzonej i umytej pomarańczy/,1 łyżkę soku pomarańczowego i wyrobić gładkie ciasto.Można użyć miksera. Ciasto schłodzić w lodówce,a następnie rozwałkować/można użyć folii spożywczej/i wykrawać dowolne kształty.Ułożyć na  blasze w odstępach 3-4 cm. i piec w temp.ok 180 st. przez 10-15 min.Upieczone ciasteczka schłodzić na kratce i smarować wierzch dżemem pomarańczowym wymieszanym z 1łyżką soku pomarańczowego.Ozdobić pomarańczową skórką kandyzowaną.





2 komentarze:

  1. takie ładne i kolorowe te ciasteczka, od razu człowiekowi weselej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...