Kiedy przygotowuję jakieś danie z ciecierzycy, zawsze dokładam do gotowania większą ilość ziarna niż jest zawarta w przepisie i robię z niej chrupiącą przekąskę.
Ugotowane ziarenka mieszam z ziołową oliwą i wrzucam na teflonową patelnię.
Podsmażam na wolnym ogniu, mieszając je często, by nie dopuścić do przypalenia.
Kiedy są już ładnie przyrumienione, a zapach ziół rozlega się po całej kuchni , przekładam je na talerz z bibułą , aby wchłonęła nadmiar tłuszczu, pozostawiam do przestudzenia.
Przekąska-zdrowa i sycąca gotowa.
Ciecierzycę na tego rodzaju przekąskę można również przygotować w piekarniku.
Kiedy są już ładnie przyrumienione, a zapach ziół rozlega się po całej kuchni , przekładam je na talerz z bibułą , aby wchłonęła nadmiar tłuszczu, pozostawiam do przestudzenia.
Przekąska-zdrowa i sycąca gotowa.
Ciecierzycę na tego rodzaju przekąskę można również przygotować w piekarniku.
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po szczypcie przypraw: tymianek, papryka ostra, papryka słodka, oregano, rozmaryn, kumin, imbir, pieprz
- 1 łyżeczka soli morskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz