10.04.2011

Deser śmietankowo-kokosowy z sosem czekoladowym - panna cotta al cocco


 Gotowany deser śmietankowy  /czyli panna cotta/ jest już bardzo mocno rozpowszechniony i zajmuje jedno z czołowych  miejsc wśród deserów i to nie tylko we Włoszech.
Panna cotta pochodzi z północnych Włoch ,a sekret udanego, delikatnego deseru to mieszanka dobrej śmietany, mleka, cukru i żelatyny podgrzewana  na wolnym ogniu, a następnie schłodzona w foremkach i podawana z karmelem lub  owocowymi dodatkami. 
Ale o tym każdy już wie, a ja mam dziś zachciankę na ten słodki i prosty w  wykonaniu  deser.

Składniki:
  • 250    ml mleka kokosowego 
  • 350 ml smietany 30%
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy lub aromat
Sos czekoladowy:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 6 łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody,mleko kokosowe ,śmietanę cukier,wanilię umieścić w rondelku.Podgrzewać całość na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru /masa powinna być gorąca,ale jej nie gotować/.Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać jeszcze ok.2-3 minuty.Odstawić z ognia i przestudzić,a następnie wlać do foremek i wstawić do lodówki na ok.2-4  godz .Przygotować sos czekoladowy.Czekoladę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do rozpuszczonej czekolady wlać gorące mleko kokosowe i dobrze połączyć składniki, pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Po przestudzeniu polać deser i posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Aby deser łatwiej wyjąć z  foremek należy na chwilę wstawić je do ciepłej wody.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...