Seler naciowy ma wiele cennych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy ,oczyszcza organizm ,pobudza przemianę materii ,chroni organizm przed wolnymi rodnikami
Sok selerowo- jabłkowy popijany na czczo oczyszcza nasz organizm, nawilża skórę, nadaje jej aksamitną gładkość,działa wzmacniająco na włosy .Z tego też powodu gwiazdy Hollywood rozpoczynają swój dzień właśnie od tego napoju ,a bez selera nie ma żadnej diety odchudzającej czy oczyszczające. .
Choć smak selera na to nie wskazuje zawiera w swoim składzie o wiele więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Świeżo wyciśnięty sok jest doskonałym źródłem witamin i mikroelementów, szczególnie pity regularnie w niewielkich ilościach z dodatkiem marchwi i pomidorów .Kiedy mamy ochotę na przekąskę wystarczy sięgnąć po
to chrupiące warzywko ,które choć nie zawiera wiele kalorii skutecznie zahamuje głód.
Sok z selera naciowego przygotowuję bardzo często w połączeniu z różnymi owocami i warzywami .Często z dodatkiem kromeczki razowego chleba zasypuje mi wieczorny posiłek .Smak selera jest bardzo intensywny dlatego też wymaga aby złagodzić go innym dodatkiem. Bardzo lubię połączenie selera z migdałami czyli napój selerowo -migdałowy.A więc należy tylko połączyć sok z selera z z mlekiem migdałowym/najlepiej własnej produkcji/tutaj/ i napój gotowy.
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
2 szklanki mleka migdałowego
Wykonanie:
Jeśli dysponujemy sokowirówką wystarczy łodygi selera wraz z liśćmi/kilka/ włożyć do niej i zrobić sok,a potem tylko połączyć z mlekiem.
Mój napój zrobiony jest w melakserze. Zmiksowałam warzywo/należy pozbawić je" włókien"/ z mlekiem migdałowym do uzyskania jednolitego płynu./nie przecedzałam/
Jeśli napój wyda nam się mdły można doprawić go do smaku dowolną przyprawą ziołową, nie dodajemy ani soli, ani cukru.
...............Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy są cennym źródłem składników mineralnych, w tym głównie potasu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz witamin: C, B1, B2, B6, PP, E i prowitaminy A./zobacz/
/z art." Soki zycia " czytaj /:
Sok z selera: główną zaletą selera jest jego skład. Zawiera on witaminę A, witaminy B1, B2, B6, C, E, K, M., PP i zagadkową witaminę U, zwana Anti-Ulcus-Factor, pod wpływem której następuje szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów. Z uwagi na zawartość tych składników (do końca nie zbadano jeszcze tajemnicy selera) ma on działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające. Sok z selera przedłuża młodość i “czyści krew”, ma również właściwości przeciwbólowe, moczopędne, pomaga przy migrenie i przemianie materii. Lecznictwo ludowe zaleca go także przy niemocy płciowej, a to dlatego, że olej zawarty z bulwach posiada hormony seksualne. W celach profilaktycznych najlepiej pić szklankę świeżego soku z selera w połączeniu z sokiem z marchwi.............................................
Napój z selera naciowego to odważna propozycja, ale ja jestem ciekawa, więc naturalnie przetestuję go na sobie :-)
OdpowiedzUsuń