5.10.2012

Mielona pierś kurczaka w " Papirusie" - Winiary

Kolejny pomysł na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu z wykorzystaniem pergaminu:
  WINIARY POMYSŁ NA…PAPIRUS.
 Tym razem użyłam  zmielonego mięsa z piersi kruczka. 
 Mięso w całości piekłam już kilka razy, wypróbowałam wszystkie smaki "pergaminu" i moja opinia            jest bardzo pozytywna..... REWELACJA!
Papirus to niezwykle szybki i prosty sposób na przygotowanie obiadu i dlatego warto mieć zawsze pod ręką torebkę tej przyprawy.  Niezbędna jest również patelnia teflonowa.
             Kotleciki z  mięsa mielonego najczęściej smażę na tłuszczu lub piekę w piekarniku. 
Tym razem użyłam pergaminu i muszę stwierdzić, ze próba powiodła się /za pierwszym razem/, 
a kotleciki były doskonałe. Należy jedynie pamiętać, by nie doprawiać mięsa. Przyprawy, które znajdują  się na wewnętrznej stronie pergaminu w trakcie pieczenia doskonale wnikają w głąb mięsa  nadając mu  smaku i ziołowego aromatu / w zależności od użytego rodzaju/.

Składniki: /4 porcje/
  • 1 opakowanie ...pomysł na "PAPIRUS" Soczysta pierś z kurczaka : Winiary
  • 400 g mięsa  mielonego z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

...Do przygotowania mojego dania użyłam mięsa z piersi kurczaka /które zmieliłam przy zakupie / oraz   pergaminu  z ziołami i czosnkiem , ale dodatkowo dodałam do mięsa 1/4 cebuli i ząbek czosnku uzyskując w ten sposób pikantne kotleciki podwójnie czosnkowe /to tak z przyzwyczajenia , 
ale  można ten dodatek pominąć , ponieważ przyprawy w pergaminie są wystarczajcie.

Wykonanie:
Mięso mielone umieścić w misce, dodać jajko, bułkę tartą , zieloną pietruszkę  /ewentualnie pokrojoną cebulkę lub czosnek/. Masę starannie wymieszać. Uformować 4  kulki mięsne. Każdą kulę kłaść   bezpośrednio  na połówce pergaminu,  przykryć drugą częścią , lekko spłaszczyć , aż do uzyskania  kotlecika odpowiedniej grubości /ok.1,5 cm/ i wielkości. Pergamin przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową i piec /na średnim ogniu/ z obu stron po ok.4-5 min.
Gotowe kotleciki podawać z ulubiona surówką.

Z mięsa można również uformować wałeczek i otrzymamy w ten sposób mieloną "roladkę".
Przygotowałam 2 małe roladki, które ułożyłam na jednym arkuszu pergaminu. 
Rozłożyłam  cały pergamin, roladki umieściłam obok siebie, blisko zgięcia, a następnie przykryłam od góry zawijając każdą roladkę tak, aby się nie stykały ze sobą.  Pergamin przełożyłam na rozgrzaną patelnię i piekłam z obu stron po 4 min. 
A oto gotowe, mielone kotleciki i roladki z piersi kurczaka .
 Aromatyczne, pachnące i upieczone bez użycia tłuszczu, który najczęściej uważany jest za niezbędny  do przygotowania tego rodzaju mięsa.


Główną zaletą  "Pomysłu na .........Papirus " jest możliwość przygotowania smacznego obiadu w ciągu kilkunastu minut. Właśnie dlatego dodatki powinny być  równie proste i nie wymagające dodatkowego czasu na  skompletowanie dania.
Mielone kotleciki ze świeżą sałatką  /mix sałatek,czerwona cebula, pomidorki koktajlowe,czerwona papryka/skropiona sosem winegret.


Kotlecik mielony z sałatką z  młodej cukinii / blanszowanej/  oraz żółtej i czerwonej papryki -  warzywa doprawione do smaku, skropione oliwą i octem jabłkowym.

A oto inne propozycje na sposób podania piersi kurczaka / nie tylko/ przy zastosowaniu pomysłu na "PAPIRUS":ZOBACZ

3 komentarze:

  1. Dla mnie pomysł z pergaminem to też rewelacja. Ja tak smażę mięso od kilku lat ze względu na dietę domownika. Polecam wypróbowac także wariacje z rybą. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na obiadek, ja robiłam roladki w papirusie ze szpinakiem i serkiem Bałkańskim(z lidla), pychota, rybki jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...