7.04.2011

Kruche ciastka migdałowe


Ciasteczka o  smaku migdałowym.
 Kruche i delikatne z chrupiącym migdałem .
Składniki:
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki „Amaretto”
  • szczypta soli
  • ½ płaskiej  łyżeczki proszku do pieczenia
  • połówki migdałów do wykończenia
  • orzeszki piniowe do dekoracji


Wykonanie:

Połączyć  masło z cukrem i żółtkami ,chwilę ucierać.
Utartą masę połączyć z   mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, szczyptę soli, aromaty i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki i  formować małe kulki, które następnie  układać na blasze wyłożonej papierem do  pieczenia.
Kulki lekko spłaszczać.
Można palcem robić wgłębienia, do którego wsadzamy połówkę migdała.
Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temp.ok 180 stopni.
Po przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...