18.10.2013

Bigos ze słodkiej kapusty z papryką i pieczarkami


Zanim  sięgniemy po nasze  świeże zapasy zimowej , kiszonej kapusty  bigos można  ugotować  ze słodkiej  i świeżej . Odpowiednie dodatki i  zapach przypraw  pobudzą nasze kubki smakowe i  z pewnością ochotę na dokładkę.

Kromka świeżego domowego pieczywa uzupełnia danie , które staje się samodzielnym, pełnowartościowym posiłkiem. Bigos przygotowuję zawsze w/g własnej intuicji, 
nie korzystam z żadnych przepisów . Jedynie tradycja , doświadczenie i smak są moim przewodnikiem............bo  kto nie potrafi ugotować bigosu?


Składniki:
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 200 g mięsa z pieczeni
  • 150 g cienkiej kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula 
  • 1papryka czerwona
  • 2 pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka powideł śliwkowych lub śliwki suszone
  • 2 grzybki suszone
  • 150 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyzki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Umytą, oczyszczoną kapustę poszatkować.
-Mięso, boczek , kiełbasę , cebulę pokroić w kostkę.
-Na łyżce oliwy podsmażyć boczek, cebulę, dodać kiełbasę i mięso.
-Paprykę pokroić w paski, pomidor w kostkę.
-Kapustę umieścić w dużym garnku, podlać niewielką ilością wody i podgotować.
-Wrzucić przyprawy, grzybki,  dodać podsmażone z cebulą mięso i wymieszć, gotować na małym ogniu.
-Do gotującej się kapusty dodać pokrojoną paprykę, pomidory, koncentrat i powidła.
-Wymieszać i wrzucić pokrojone grzyby.
-Mieszając od czasu do czasu gotować  pod przykryciem do otrzymania ulubionej konsystencji i miękkości kapusty.
-Doprawić do smaku.
-Podawać z pieczywem
-Bigos odgrzewany smakuje za każdym razem coraz bardziej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz