Zanim sięgniemy po nasze świeże zapasy zimowej , kiszonej kapusty bigos można ugotować ze słodkiej i świeżej . Odpowiednie dodatki i zapach przypraw pobudzą nasze kubki smakowe i z pewnością ochotę na dokładkę.
Kromka świeżego domowego pieczywa uzupełnia danie , które staje się samodzielnym, pełnowartościowym posiłkiem. Bigos przygotowuję zawsze w/g własnej intuicji,
nie korzystam z żadnych przepisów . Jedynie tradycja , doświadczenie i smak są moim przewodnikiem............bo kto nie potrafi ugotować bigosu?
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 200 g mięsa z pieczeni
- 150 g cienkiej kiełbasy
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 1papryka czerwona
- 2 pomidor
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka powideł śliwkowych lub śliwki suszone
- 2 grzybki suszone
- 150 g pieczarek
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyzki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
-Umytą, oczyszczoną kapustę poszatkować.
-Mięso, boczek , kiełbasę , cebulę pokroić w kostkę.
-Na łyżce oliwy podsmażyć boczek, cebulę, dodać kiełbasę i mięso.
-Paprykę pokroić w paski, pomidor w kostkę.
-Kapustę umieścić w dużym garnku, podlać niewielką ilością wody i podgotować.
-Wrzucić przyprawy, grzybki, dodać podsmażone z cebulą mięso i wymieszć, gotować na małym ogniu.
-Do gotującej się kapusty dodać pokrojoną paprykę, pomidory, koncentrat i powidła.
-Wymieszać i wrzucić pokrojone grzyby.
-Mieszając od czasu do czasu gotować pod przykryciem do otrzymania ulubionej konsystencji i miękkości kapusty.
-Doprawić do smaku.
-Podawać z pieczywem
-Bigos odgrzewany smakuje za każdym razem coraz bardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz