27.10.2014

Deser czekoladowy z serka mascarpone

 Pyszny, czekoladowy krem o aksamitnej konsystencji z dodatkiem migdałowych herbatników
 i chrupiących orzechów. 
Dużo kalorii i jeszcze więcej rozkoszy...............
Składniki: /4 porcje/
  • 250 g serka mascarpone
  • 3  łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka  ekstraktu wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 8 ciasteczek amaretto
  • krokant orzechowy /do dekoracji
  • kilka tabliczek czekolady /do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem  i ekstraktem.
Dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę  i wymieszać do uzyskania  jednolitej masy.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
Delikatnie wymieszać.
Przygotowany krem nałożyć do szklanych pucharków.
W środek wcisnąć po 2 ciasteczka, przykryć kremem i posypać kawałkami czekolady,
Deser wstawić  do lodówki .

Przed podaniem ozdobić sosem czekoladowym i orzechowym krokantem.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........