30.10.2014

Bakłażan z nadzieniem mięsno-pomidorowym

Pyszny  bakłażan  nadziewany mięsem mielonym ......
to popularne danie kuchni włoskiej.
Podpieczone   połówki bakłażana wypełnione gęstym  sosem  mięsno- pomidorowym, obficie posypane  serem  mozzarella /lub innym / zapieczone w piekarniku ......pyszne, gorąco polecam!


Składniki:/2 porcje/
  • 2 bakłażany
  • ok. 250 g mięsa mielonego
  • ½  cebuli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 ml przecieru pomidorowego/passata/
  • sól i pieprz /do smaku
  • 150 g mozzarelli /do pizzy
  • świeże liście bazylii/ do dekoracji


 Wykonanie:

-Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połówki.
-Miąższ lekko naciąć.
-Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 st.C. na ok.25 minut.
-Z podpieczonych bakłażnów wydrążyć miąższ i drobniutko posiekać.
-Cebulę  marchew i seler rozdrobnić w blenderze lub drobno pokroić.
-Rozgrzać oliwę, wsypać warzywa  ,dodać czosnek i krótko podsmażyć.
-Dodać mięso i mieszając  podsmażyć kolejne kilka minut.
-Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła i gotować ok.30 min. mieszając od czasu do czasu.
-Pod koniec gotowania dodać miąższ z bakłażana.
-Ugotowane mięso odstawić do przestudzenia.

-Wydrążone połówki bakłażana napełnić sosem mięsnym, posypać mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok.15 minut.
Udekorować świeżą bazylią.
Podawć na ciepło z pieczywem.





1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...