24.10.2014

Marchewkowe placuszki z musem dyniowym


Warzywne placuszki na słodko w jesiennych barwach.
Delikatną, naturalną  słodycz marchewki i dyni   wykorzystałam do przygotowania
 tych oto placuszków.


Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • ½ szklanki mleka 
  • ok.3/4 szklanki mąki orkiszowej /lub pszennej/
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki  mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

mus dyniowy:
  • ok. 300 g pieczonej dyni
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • cynamon /do dekoracji
  • listki mięty /do dekoracji

Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C przez ok.40 minut.
Upieczoną dynię zmiksować na  gładki mus , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Podgotowaną marchewkę  zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić w misie miksera.
Dodać  pozostałe składniki i krótko zmiksować.
Ciasto odstawić na 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć  placuszki z obu stron na rumiano.
Upieczone placki przełożyć na półmisek  wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przełozyć na talerze i   podawać z musem dyniowym posypane cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...