Warzywne placuszki na słodko w jesiennych barwach.
Delikatną, naturalną słodycz marchewki i dyni wykorzystałam do przygotowania
tych oto placuszków.
Składniki:
|
mus dyniowy:
|
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C przez ok.40 minut.
Upieczoną dynię zmiksować na gładki mus , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Podgotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić
w misie miksera.
Dodać pozostałe
składniki i krótko zmiksować.
Ciasto odstawić na 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki z obu stron na rumiano.
Upieczone placki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przełozyć na talerze i podawać z musem dyniowym posypane cynamonem.
Po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przełozyć na talerze i podawać z musem dyniowym posypane cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz