10/27/2014

Makaron z sosem orzechowym

Kremowa konsystencja dania ,  pyszny orzechowy smak i odrobina kalorii , to  makaron z sosem 
z orzechowów włoskich ...........
czyli  moje ulubione danie makaronowe. 
Delikatny sos orzechowy , który  doskonale łączy się z gorącym makaronem , przygotowuje sie błyskawicznie.
Oczywiście isnieją równiez inne wersje przygotowania sosu, ale ten smakuje mi najbardziej.


Składniki:/4 porcje/

  • 320 g makaronu razowego casarecce   /lub wstążki, rurki, penne  itp…
  • sos:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1  ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietanki kremówki /można zastąpić gęstym jogurtem
  • sól    /do smaku
oraz:
świeżo mielony pieprz/do smaku 
natka pietruszki/ do dekoracji
orzechy /do dekoracji

Wykonanie:
Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować.
Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi kawałeczkami orzechów.
Doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować al dente.
Do  przygotowanego  sosu dodać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i wymieszać.
Ugotowany makaron przecedzić i połączyć z sosem, wymieszać.
Przełożyć na talerze ,
Posypać świeżo mielonym pieprzem, i udekorować zieloną pietruszką.

6 komentarzy:

  1. rewelacja! polecam spróbować także wersji z kurczakiem i masłem orzechowym - mistrzowskie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z masłem orzechowym bardzo chętnie, ale bez kurczaka.................

      Usuń
  2. Zaciekawił mnie przepis.Chętnie wykorzystam w przyszłości.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Z sosem orzechowym - coś w moim stylu :) wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)