05.10.2014

Pudding śliwkowy

Delikatna śmietankowo-jajeczna masa  zapieczona ze śliwkami na sucharkowym podłożu.
Fajny deser, słodka kolacja , czy  poczęstunek ......
Pudding przygotowuje się bardzo szybko i  przy zastosowaniu niewielu prostych składników.
Wystudzony  wyglada niczym eleganckie  ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.

Składniki:

  • 12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej bagietki lub chałki
  • /ok. 650 g dojrzałych śliwek
  • 150g cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 ml  słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowejmasło do posmarowania formy
  • kilka łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder / do posypania
  • płatki migdałowe /do dekoracji

Wykonanie:
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Dno wyłożyć sucharkami.
Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować mlekiem.
Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki ułożyć na sucharach.
Jajka, śmietankę, cukier, szczypre soli  i aromat  dobrze wymieszać.
 Połową jajeczno-śmietankowej  mieszanki   zalać   zawartość naczynia.
Nałożyć kolejną warstwę sucharów, docisnąć, skropić mlekiem , nałożyć  resztę śliwek  i zalać pozostałą masą.
Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C.
Piec ok. 40 minut.
Upieczony pudding przestudzić , posypać cukrem pudrem  i pokroić w kwadraty.


1 komentarz:

  1. Pełen cudownie soczystych śliwek... Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń