Delikatna śmietankowo-jajeczna masa zapieczona ze śliwkami na sucharkowym podłożu.
Fajny deser, słodka kolacja , czy poczęstunek ......
Pudding przygotowuje się bardzo szybko i przy zastosowaniu niewielu prostych składników.
Wystudzony wyglada niczym eleganckie ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.
- 12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej bagietki lub chałki
- /ok. 650 g dojrzałych śliwek
- 150g cukru
- 3 duże jajka
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowejmasło do posmarowania formy
- kilka łyżek mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder / do posypania
- płatki migdałowe /do dekoracji
Wykonanie:
Dno wyłożyć sucharkami.
Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować
mlekiem.
Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki ułożyć na
sucharach.
Jajka, śmietankę,
cukier, szczypre soli i aromat dobrze wymieszać.
Połową jajeczno-śmietankowej mieszanki zalać zawartość
naczynia.
Nałożyć kolejną
warstwę sucharów, docisnąć, skropić mlekiem , nałożyć resztę śliwek i zalać pozostałą masą.
Wierzch posypać
cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzać do temp.
170 st.C.
Piec ok. 40 minut.
Pełen cudownie soczystych śliwek... Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń