Smaczne, niezwykle proste do przygotowania kotleciki rybne.
Jesli nie mamy lodówce świeżej czy mrożonej ryby , a na obiad mamy właśnie ochotę na danie rybne wystarczy sięgnąć po puszkę tuńczyka w sosie własnym i przygotować takie oto kotleciki.
Składniki: /ok. 5-6 szt/
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym/ ok.150 g po odsączeniu
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- bułka tarta/ w razie potrzeby
- sól i pieprz /do smaku
- ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do ryb
- zielona pietruszka i majeranek /świeże listki, do smaku
- nasiona sezamu /do panierowania/
- olej do smażenia
Wykonanie:
-Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
-Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.
-Listki pietruszki i majeranku posiekać.
-Do przestudzonych ziemniaków dodać tuńczyka i przyprawy.
-Wbić jajko i wyrobić masę.
-Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać do niej trochę bułki tartej.
-Uformować kotleciki, obtoczyć je w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
-Rumiane kotleciki przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
-Podawać z ulubionymi dodatkami / u mnie świeże warzywa i zielone pesto /.
-Zimne kotleciki są doskonałym dodatkiem do kanapek /bułek lub chleba/.
Fantastyczny pomysł, wykorzystam- dziekuję!
OdpowiedzUsuń