23.10.2014

Makaron casarecce z warzywami

Makaron casarecce z dodatkiem duszonych warzyw , to  propozycja na proste  i szybkie w przygotowaniu  danie obiadowe.
Tym razem makaron połączyłam z  bakłażanem  i cukinią oraz dodałam kawałeczek papryki czerwonej i żółtej. Całość posypana obficie parmezanem. Warzywa przygotowuje się bardzo szybko , wystarczy kilkanaście minut , w czasie których gotujemy makaron. 
Warzywa z makaronem , to mój ulubiony, ekspresowy sposób przygotowania obiadu.
Wystarczy  dowolnie zmieniać gatunek makaronu,  rodzaj warzyw i dodatków smakowych, a za każdym razem otrzymamy nowe, ciekawe danie.

Składniki:/2 porcje/
  • 200 g makaronu casarecce
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • ½ cebuli czerwonej
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • kawałek czerwonej i żółtej papryki

Wykonanie:
-Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę krótko podsmażyć/nie rumienić/.
-Dodać pozostałe warzywa i mieszając od czasu do czasu smażyć ok.1o minut.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem,  posypać zieloną pietruszką.
-W międzyczasie ugotować makaron /al. dente/.
-Przecedzony makaron  wsypać na patelnię z warzywami, wymieszać i przełożyć na talerze.
-Posypać parmezanem .

-Jeśli ktoś z domowników  zbuntuje się , że  znowu na obiad podano makaron
 z warzywami,  proponuję dołożyć  podsmażoną białą kiełbaskę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...