10/23/2014

Makaron casarecce z warzywami

Makaron casarecce z dodatkiem duszonych warzyw , to  propozycja na proste  i szybkie w przygotowaniu  danie obiadowe.
Tym razem makaron połączyłam z  bakłażanem  i cukinią oraz dodałam kawałeczek papryki czerwonej i żółtej. Całość posypana obficie parmezanem. Warzywa przygotowuje się bardzo szybko , wystarczy kilkanaście minut , w czasie których gotujemy makaron. 
Warzywa z makaronem , to mój ulubiony, ekspresowy sposób przygotowania obiadu.
Wystarczy  dowolnie zmieniać gatunek makaronu,  rodzaj warzyw i dodatków smakowych, a za każdym razem otrzymamy nowe, ciekawe danie.

Składniki:/2 porcje/
  • 200 g makaronu casarecce
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • ½ cebuli czerwonej
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • kawałek czerwonej i żółtej papryki

Wykonanie:
-Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę krótko podsmażyć/nie rumienić/.
-Dodać pozostałe warzywa i mieszając od czasu do czasu smażyć ok.1o minut.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem,  posypać zieloną pietruszką.
-W międzyczasie ugotować makaron /al. dente/.
-Przecedzony makaron  wsypać na patelnię z warzywami, wymieszać i przełożyć na talerze.
-Posypać parmezanem .

-Jeśli ktoś z domowników  zbuntuje się , że  znowu na obiad podano makaron
 z warzywami,  proponuję dołożyć  podsmażoną białą kiełbaskę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)