Włoska sałatka z
chlebem , to doskonały sposób na przygotowanie pysznego dania z
wykorzystaniem czerstwego pieczywa. W
oryginalnym przepisie warzywa łączy się z chlebem rozmoczonym w soku z pomidorów i skropionym octem winnym
zmieszanym z wodą........a najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Panzanella ....... to mój ulubiony rodzaj sałatki podawany na kolacje jako samodzielny posiłek.
Na bazie klasycznego przepisu można przygotować bardzo ciekawe i smaczne wersje tego dania ,
a szczególnie w sezonie letnim, kiedy podstawowy składnik ,czyli pomidor jest najsmaczniejszy. zobacz / tutaj /
a szczególnie w sezonie letnim, kiedy podstawowy składnik ,czyli pomidor jest najsmaczniejszy. zobacz / tutaj /
Moja sałatka tym razem , to prosta mieszanka przypadkowych składników , gdzie
główną rolę odgrywa jednak chleb, pomidor i ogórek. Mój chlebek nie
jest czerstwy i rozmoczony, ale świeży i chrupiący, opieczony w piekarniku.
- 3-4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 ogórek
- mała cebula
- garść oliwek
- łodyga selera naciowego z liśćmi
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz /do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka kiści świeżej bazylii
- listki sałaty i marchew /do dekoracji
Wykonanie:
Kilka liści sałatki i wiórka marchewki / do dekoracji/
Kromki chleba pokroić w kostkę lub połamać na małe kawałki, skropić
oliwą , posypać ziołami , rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika
na kilka minut. Wystudzić.
Do dużej miski wrzucić pokrojoną cebulę, ogórek, oliwki,
seler , pomidory i listki bazylii.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oliwę wymieszać z octem i zmiażdżonym lub drobniutko pokrojonym ząbkiem czosnku.
Przygotowanym sosem polać warzywa i wymieszać.
Wrzucić grzanki i
wszystko raz jeszcze wymieszać, udekorować listkami sałatki, marchewką
/można pominąć/ i podawać.
/można pominąć/ i podawać.
Na pewno świetne!
OdpowiedzUsuńpychota!!
OdpowiedzUsuń