Pyszny, czekoladowy krem o aksamitnej konsystencji z dodatkiem migdałowych herbatników
i chrupiących orzechów.
Dużo kalorii i jeszcze więcej rozkoszy...............
Składniki: /4 porcje/
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 8 ciasteczek amaretto
- krokant orzechowy /do dekoracji
- kilka tabliczek czekolady /do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Serek
mascarpone wymieszać z cukrem i
ekstraktem.
Dodawać
stopniowo rozpuszczoną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej
masy.
Śmietanę
ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
Delikatnie
wymieszać.
Przygotowany
krem nałożyć do szklanych pucharków.
W
środek wcisnąć po 2 ciasteczka, przykryć kremem i posypać kawałkami czekolady,
Deser wstawić do lodówki .
Przed podaniem ozdobić
sosem czekoladowym i orzechowym krokantem.
To jest z pewnością pyszne:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakże bardzo lubię desery w połączeniu czekolady z serkiem mascarpone. Ostatnio właśnie takie przepisy widziałem na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i oczywiście kiedy tylko miałem czas to wykonałem taki czekoladowy deser. Moim zdaniem trzeba sobie dosładzać życie i myślę że do deserów na pewno chętna osoba się znajdzie.
OdpowiedzUsuń