03.10.2014

Calzone z szynką i papryką

Pizza w kształcie  dużego pieroga  nadziewana warzywami i szynką.


ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 120 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • mały kawałek cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g mozzarelli
  • 2 plasterki szynki
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  •  kilka liści świeżej  rukoli  i  oregano
  • oliwa do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Paprykę pokroić w paski.
Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie.
Dodać paprykę i poddusić do miękkości.
Doprawić do smaku, wystudzić.

Drożdże rozpuścić w  wodzie, dodać cukier, odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski.
Wlać  drożdże, wymieszać, dodać oliwę i sól.
Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.
Przykryć  ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg.
Połowę ciasta posmarować przecierem pomidorowym,posypać oregano,  nałożyć plastry szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki mozzarelli i kilka listków rukoli.
Drugą częścią  ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi.
Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Wierzch podrośniętego ciasta posmarować oliwą.
Blaszkę wstawić do  piekarnika na ok. 25 minut.
Wierzch ciasta powinien być lekko przyrumieniony.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...