02.10.2014

Spaghetti z pomidorkami i boczkiem


Niezwykle proste,  składajace sie z zaledwie  kilku składników danie,
 to moja kolejna propozycja na smaczny pożywny posiłek z makaronem w roli głównej.

Danie to nawiązuje trochę do znanaej i uwielbianej przez  Włochów wersji  spaghetti/ bucatini/ al'amatriciana tutaj.
Składniki:  / 2 porcje/
  • 180 g makaronu spaghetti /lub bucatini/
  •  60 g boczku
  • 1/4 cebuli/można pominąć/
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 30 g  pecorino /lub parmezanu/
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • szczypta papryki ostrej


Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Umyte pomidorki przekroić na pół.
Boczek przełożyć na patelnię, dodać oliwę i krótko podsmażyć.
Wsypać cebulę i poddusić  razem ok. 2-3 minuty.
Dodać pomidorki, doprawić do smaku i  mieszając /od czsu do czasu/ dusić kolejne  5 minut.
W międzyczasie ugotować makaron / al dente/.
 Ugotowany makaron przecedzić i przesypać na patelnię .
Wymieszać i przełożyć na talerze.
Makaron posypać startym serem i udekorować zieloną pietruszką.


1 komentarz: