10/27/2014

Makaron z sosem bakłażanowo-migdałowym

Kremowy sos z bakłażana i migdałów to doskonały dodatek do makaronu.
 Do przygotowania tego sosu  użyłam  bakłażana podsmażonego z cebulą . Doskonale nadaje się również bakłażan upieczony w piekarniku i połączony z migdałami oraz  ząbkiem czosnku.



Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu / orecchiette, casarecce ........../
  • 2 małe bakłażany
  • ½ cebuli
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • natka pietruszki 
  • posiekane migdały /do dekoracji
Wykonanie:

-Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie.
-Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę i kontynuować smażenie.
-Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą , pieprzem  i dusić kilka minut /do miękkości bakłażana/.
-Warzywa przestudzić.
-Migdały zmielić w blenderze, dodać  bakłażana i zmiksować na gładki krem.
-Otrzymany sos przełożyć na patelnię i podgrzać.
-Makaron ugotować al dente/ zachować kilka łyżek wody z gotowania/.
- Przecedzić i wsypać do gorącego sosu, wymieszać.
-Jeśli sos okaże się zbyt gęsty należy rozrzedzić go /wg uznania/ wodą z makaronu.
-Gorący makaron przełożyć na talerze i  udekorować natką pietruszki i migdałami.

Kawałek bakłaża pokroić  w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na oliwie.
Przyrumienioną  kosteczką z bakłażana posypać gotowe danie.

2 komentarze:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. Do akcji można zgłosić wiele przepisów makaronowych a na zwycięzcę czeka wymarzona podróż.
    Wszystkie informacje na www.zBLOGowani.pl w zakładce akcje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję za zaproszenie, niestety nie posiadam makaronu konkursowego i moje propozycje nie będą spełniały wymaganych kryteriów..........konkurencja ogromna!

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)