28.09.2012

Muffinki z białą czekoladą i malinami



Sezon malinowy trzeba zakończyć oczywiście jakimś smakołykiem . Jeśli  pomysły są już chwilowo wyczerpane....... najlepiej jeśli będzie to coś prostego , co nie znaczy mniej pysznego.
A co to może być ? Oczywiście muffinki, bo i malinek śladowe ilości na krzaczku......,tylko tyle  , aby nadać tym zwykłym babeczkom szczególnego  smaku i odświętnego  wyglądu 
/..bo mrożone to już nie to samo .../




Składniki: /ok.10-12 szt/
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4  szklanki  jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki  oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g białej czekolady 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
  • ok. 1 ,5 szklanki  malin
  • 100 g białej czekolady 
  • 2 łyżki gęstego syropu malinowego

- Suche składniki /mąkę, cukier, cukier waniliowy,proszek / wymieszać w jednej misce.
-  Mokre składniki /mleko, olej, jajo/ w dugiej misce.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać  tylko do  połączenia się składników.
- Na koniec dodać  drobno pokrojoną czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszać.
- Ciasto nakładać do papierowych papilotek  ułożonych w foremce do muffinków/  na ok.2/3 wysokości/.
- W środek ciasta każdej babeczki  wcisnąć po 2 malinki. 
- Piec ok.25 min w temp.190 st.C.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a do lekko przestudzonej dodać syrop malinowy /lekko pomieszać, ale nie łączyć dokładnie składników/.
-  Muffiny pokryć masą z białej czekolady, a na wierzchu ułożyć malinkę. 


                        Muffinki smakują również doskonale bez polewy czekoladowej



1 komentarz:

  1. mniam, wyglądaja samokowicie, szkoda, że nie mam malin :(
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...