Smaczne, aromatyczne ciasto z bananami, migdałami i świeżymi morelami.
Na podwieczorek przy kawie lub herbacie, a może na śniadanie ze szklanką mleka lub ulubionym jogurtem....
Ciasto bananowe piekę /jak chyba większość z nas / , kiedy nie wiadomo, co zrobić z szybko dojrzewającymi bananami.
Ciasto niezwykle proste, ale jednocześnie smaczne i cudownie pachnące tymi owocami.
Piekę je bardzo często , ale różnorodne dodatki sprawiają, że zawsze smakuje trochę inaczej.
Składniki: /na foremkę keksową 10 /26 cm/
- 225 g mąki pszennej razowej
- 120 g miękkiego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 2 duże, dojrzałe banany
- 80 g obranych migdałów
- 1 jajo
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 4 szt świeżych moreli
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C.
Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, gałkę muszkatołową.
Migdały drobno posiekać, morele pokroić w kostkę.
Obrać banany , pokroić w plastry , a następnie zgnieść widelcem , dodać aromat waniliowy.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając pod koniec roztrzepane jajko.
Do utartej masy dodać mąkę, zgniecione banany i migdały.
Starannie wymieszać drewnianą łyżką i dodać pokrojone morele.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia /lub dokładnie wysmarować tłuszczem/ i wypełnić przygotowanym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i przestudzić.
to jest pyszne i zdrowe ciasto , chętnie spróbuję ;D
OdpowiedzUsuńBanany i morele - cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuń