Oto moja bułeczka drożdżowa upieczona/ po raz pierwszy/ w wypożyczonym automacie do wypiekania chleba.
Bardzo lubię wyrabiać ciasto na chleb i najczęściej robię to ręcznie. Kiedy jednak jest ono rzadkie i kleiste korzystam z pomocy robota. Takie właśnie jest słodkie ciasto na drożdżach.
Uwielbiam drożdżówki, chałeczki i wszelkiego rodzaju słodkie wypieki na bazie ciasta drożdżowego /ze śliwkami najbardziej/.
Kromka puszystej, mięciutkiej, pachnącej bułki drożdżowej z rodzynkami, ulubiona margaryna lub masełko, może odrobina dżemu lub miodu, kubek mleka lub kakao....i oto wymarzone śniadanko .
Maszyna robi to świetnie.
Pożyczyłam sobie automat na "krótką chwilę" i oto rezultat .
Może moja bułka nie wygląda zbyt efektownie, bo przecież zdecydowanie różni się wyglądem np.od rumianej, plecionej chałeczki. Jest bardzo skromna w swojej prostocie, ale pięknie wyrośnięta, puszysta, pachnąca wanilią z lekkim aromatem cytrynowym ,a smakiem nie odbiega od tej wyrabianej i pieczonej metodą tradycyjną......czego chcieć więcej?
Zniknęła w mgnieniu oka zaraz po przestudzeniu i o to właśnie chodziło, a ja nie musiałam zmywać lakieru z paznokci.
Czasem prosty, krótki przepis wystarczy by powstał smaczny wypiek i zadowolił najbardziej wybredne podniebienia.........no , ale w tym przypadku pomocnik wykonał za mnie całą robotę.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej /użyłam tortowej/
- 180 ml letniego mleka
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g drobnego cukru
- 80 g stopionego , przestudzonego masła
- 1 /2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka domowej skórki cytrynowej w" proszku"lub świeżej ,startej
- 1/2 szklanki rodzynek /wypłukanych i osuszonych /
Wykonanie: bardzo łatwe
-składniki ciasta umieścić w formie maszyny w kolejności:mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym ,skórkę cytrynową, mąkę i na wierzch drożdże rozpuszczone w odrobinie cukru.
- nastawić program do wypieku słodkiego/ pozostałe ustawienia w/g zaleceń producenta/
- po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki.
- Usunąć mieszadła /po ostatnim wymieszaniu ciasta/
- 15 min przed końcem programu posmarować wierzch białkiem lub żółtkiem.
-.......spokojnie poczekać, aż automat da sygnał, że pieczywo jest gotowe.
- wyjąć z formy i przestudzić
- wyjąć z formy i przestudzić
Tym razem z automatu ,ale
z tego przepisu/ z podwójnej porcji / piekę bułki drożdżowe w piekarniku, /w foremkach keksowych/ wyrabiając wszystkie składniki ręcznie lub mikserem. Czas pieczenia wynosi wówczas ok. 35-40 min. w temp. 180 st. C.
Nie planowałam , ale zgłaszam przepis do akcji " Upiecz Smakowity Chleb" , której patronatem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" ....... jak zabawa ,to zabawa. Jest w lodówce"Smakowita".... ,a więc trzeba sprawdzić jak smakuje w połączeniu ze słodkim pieczywem.
No i coraz częściej myślę o tym jak fajnie byłoby mieć własny wypiekacz......
Sama posiadam automat, dlatego z chęcią zapiszę sobie Twój przepis na wykonanie w nim kiedyś takiej bułki :)
OdpowiedzUsuń