Prosty, klasyczny przepis na risotto, ale tym razem z sezonowymi owocami.
Świeże, soczyste winogrona doskonale smakują z ryżem i kremowym serkiem.
Świeże, soczyste winogrona doskonale smakują z ryżem i kremowym serkiem.
Bardzo fajne i ciekawe zestawienie smaków, a jeśli ktoś lubi połączenie słodko-kwaśno-słone , to jest to danie idealne. Jeżeli ktoś z domowników preferuje coś konkretnego, to do risotto można dodać boczku lub białej kiełbasy.........a nawet krewetki...
Składniki: /3-4 porcje/
- 1 szklanka (250 ml) ryżu arborio lub carnaroli
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 150 g winogron /białe i różowe/
- 50 g serka robiola /lub inny kremowy/
- kilka świeżych listków rozmarynu
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- kilka owoców winogron do dekoracji
Wykonanie:
- Przygotować bulion warzywny i pozostawić na małym ogniu /będzie potrzebny gorący przez cały czas gotowania risotto/.
- Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki.
- Cebulę drobno pokroić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i lekko podsmażyć cebulę.
- Wsypać ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem.
- Wlać wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./.
- Następnie dolewać po chochelce bulionu i mieszać , aż ryż wchłonie całą porcje płynu.
- Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się ryżu ok.15-20 min./
- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć masła i dokładnie wymieszać.
- Wsypać winogrona,dodać serek, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kilka listków rozmarynu, delikatnie wymieszać, pozostawić kilka minut pod przykryciem.
- Nałożyć na talerze, ozdobić winogronem i świeżym rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz