Świeża roszponka, pachnące , dojrzałe pomidorki, słodkie ,soczyste winogrona, słony ser feta i chrupiące orzeszki pistacjowe to podstawowe składniki sałatki, którą z przyjemnością serwuję sobie na kolację.
Sałatka lekka i zdrowa , a jeśli podamy ją z kawałkiem chrupiacego pieczywa z pewnością zaspokoimy głód i dostarczymy naszemu organizmowi niezębnych, lekkostrawnych składników odżywczych.
- garść świeżej sałatki roszponki
- 150 g czerwonych winogron
- kilka pomidorków koktajlowych /u mnie daktylowe/
- 100 g sera feta
- szczypiorek lub zielona cebulka /1 łyżka posiekanych/
- 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatkę, pomidory i winogrona dokładnie umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno posiekać, pomidorki i winogrona przekroić na połówki. Olej połączyć z sokiem z cytryny tworząc gładką emulsję, dodać szczyptę soli, cukier i zioła. Umieścić w salaterce sałatkę, dodać pomidorki i winogrona, skropić sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać. Wierzch posypać pokruszonym serem feta, szczypiorkiem, pieprzem i orzeszkami pistacjowymi.
Piękne kolory i świetnie połączenie smaków ; ) Super : )
OdpowiedzUsuń