12.09.2012

Sałatka warzywna z winogronami ,serem feta i pistacjami


Świeża roszponka, pachnące , dojrzałe pomidorki, słodkie ,soczyste winogrona, słony ser feta i chrupiące orzeszki pistacjowe to podstawowe składniki sałatki, którą  z przyjemnością serwuję sobie na kolację.
Sałatka lekka i zdrowa , a jeśli podamy ją z kawałkiem chrupiacego pieczywa z pewnością zaspokoimy głód i dostarczymy naszemu organizmowi niezębnych,  lekkostrawnych składników odżywczych.

Składniki : / dla 2 osób/
  • garść świeżej sałatki roszponki
  • 150 g czerwonych winogron
  • kilka pomidorków koktajlowych /u  mnie daktylowe/
  • 100 g sera feta
  •  szczypiorek lub zielona cebulka /1 łyżka posiekanych/
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatkę, pomidory i winogrona dokładnie umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno posiekać, pomidorki i winogrona przekroić na połówki. Olej połączyć z sokiem z cytryny tworząc gładką emulsję, dodać szczyptę soli, cukier i zioła. Umieścić w salaterce sałatkę, dodać pomidorki i winogrona, skropić sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać. Wierzch posypać pokruszonym serem feta, szczypiorkiem, pieprzem  i orzeszkami pistacjowymi.

1 komentarz:

  1. Piękne kolory i świetnie połączenie smaków ; ) Super : )

    OdpowiedzUsuń