26.09.2012

Tartaletki migdałowe z kremem o smaku malinowym i owocami

Kruche , delikatne ciasto , puszysty, niezbyt słodki , śmietankowy krem o malinowym smaku i  aromatyczne,  orzeźwiające  owoce , które świetnie komponują z  całością  i nadają  babeczkom świeżego i apetycznego  wyglądu .
To główne składniki moich tartaletek, które  zniknęły w rekordowym tempie.
Bo przecież  sześć sztuk to niewiele......., a więc następnym razem porcje należy podwoić.


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  •  3 łyżki mąki migdałowej 
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa do wypełnienia  babeczek
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka malinowa 
oraz
  •  świeże maliny i borówki do dekoracji
                                                                   Wykonanie:


- Wszystkie składniki  połączyć i zagnieść kruche ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.40 min.
- Foremki do pieczenia posmarować tłuszczem.
- Schłodzone ciasto  rozwałkować /można użyć folii spożywczej/ i wyłożyć nim dokładnie foremki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 15 min. 
- Upieczone babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do przestudzenia.


- Galaretkę rozpuścić w 3/4  szklanki gorącej wody ,  pozostawić do całkowitego schłodzenia i lekkiego stężenia. 
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno .
 - Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki , delikatnie  mieszając masę  przy pomocy miksera.
 - Masę odłożyć na chwilę do lodówki, poczekać , aż lekko zastygnie .
 - Gotową masą   napełnić  upieczone babeczki.
 - Wierzch udekorować świeżymi malinami i borówkami.


To już ostatnie maliny i borówki w tym sezonie........czekamy  do następnego roku .....
/bo mrożone to już  nie jest to samo/



2 komentarze: