13.09.2012

Quiche z szynką i fasolką szparagową



Quiche to rodzaj zapiekanki na kruchym  lub półfrancuskim cieście z  podwyższonymi bokami , pieczonej najczęściej w okrągłej foremce. Na ciasto możemy nałożyć dowolne składniki , a zalewamy je sosem  przygotowanym najczęściej z jajek, śmietany z dodatkiem sera i przypraw.

To doskonała przekąska,  przystawka,  świetne danie na  obiad lub kolację, na ciepło i na zimno.
/Najbardziej smakuje mi jednak na zimno./

 Składniki : / foremka o średnicy ok.24 cm/
 ciasto:
  •  200 g mąki pszennej /+ odrobina do podsypywania/
  •   100 g masła
  •   1 żółtko
  •   ¼  łyżeczki soli
  •   ok. 2-3 łyżki lodowatej  wody
 nadzienie:
  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajo
  • żółtka
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 80 g startego żółtego sera/ u mnie Grana Padano/
  • 100 g gotowanej szynki w cienkich  plasterkach
  • łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka soli /lub przyprawy warzywnej/
  • pieprz mielony do smaku
  • ok.  2 łyżki masła
Wykonanie:

 -Fasolkę szparagową   umyć, obrać i podgotować  ok. 10 min w osolonej  wodzie,  na następnie przelać zimną wodą. Ok. 100 g  fasolki drobno pokroić, a pozostałą część odłożyć na pokrycie wierzchu ciasta. 
-Masło posiekać z mąką, dodać żółtko,  wodę  i sól . 
-Szybko zagnieść ciasto, uformować  kulę, owinąć  folią i włożyć do lodówki na ok.30 min.
-Po tym czasie wyjąć  ciasto,  rozwałkować  i włożyć do okrągłej   formy /o średnicy 24 cm/ tak, aby ciasto zachodziło na ścianki,
-Formy niczym nie smarujemy, ponieważ ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi.  Ja jednak wyłożyłam całą foremkę papierem do pieczenia /wcześniej namoczonym w wodzie i dobrze wyciśniętym  z jej nadmiaru/.
 -Ciasto nakłuć, przykryć papierem do pieczenia, a papier obciążyć  /np, fasolką,  grochem/  i podpiec  w temperaturze 190 stopni przez  ok. 10 minut.  Zdjąć papier i obciążenie.

-Jajko i żółtka umieścić w  misce i dokładnie rozbełtać widelcem, dodać śmietanę, starty ser, sól, pieprz, szczypiorek, pokrojoną fasolkę , kawałeczki szynki  i wymieszać.
-Przygotowaną  masę przelać na podpieczone ciasto i wstawić do  nagrzanego piekarnika.
- Piec ok.30-35 min w temp.180-190 st. C , aż wierzch się ładnie zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 15 minut.
 -Wierzch udekorować  odłożoną wcześniej szparagówką.
-Stopić masło i posmarować nim wierzch fasolki.
-Na środku ułożyć ozdobnie plasterek szynki.
Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i zimno.



1 komentarz: