Quiche to rodzaj
zapiekanki na kruchym lub półfrancuskim cieście z podwyższonymi
bokami , pieczonej najczęściej w okrągłej foremce. Na ciasto możemy nałożyć
dowolne składniki , a zalewamy je sosem przygotowanym najczęściej z jajek,
śmietany z dodatkiem sera i przypraw.
/Najbardziej smakuje mi jednak na zimno./
Składniki : / foremka o średnicy ok.24 cm/
ciasto:
- 200 g mąki pszennej /+ odrobina do podsypywania/
- 100 g masła
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki soli
- ok. 2-3 łyżki lodowatej wody
- 350 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 200 ml słodkiej śmietany
- 80 g startego żółtego sera/ u mnie Grana Padano/
- 100 g gotowanej szynki w cienkich plasterkach
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka soli /lub przyprawy warzywnej/
- pieprz mielony do smaku
- ok. 2 łyżki masła
Wykonanie:
-Fasolkę szparagową umyć, obrać i podgotować ok. 10 min w osolonej wodzie, na następnie przelać zimną wodą. Ok. 100 g fasolki drobno pokroić, a pozostałą część odłożyć na pokrycie wierzchu ciasta.
-Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.30 min.
-Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i włożyć do okrągłej formy /o średnicy 24 cm/ tak, aby ciasto
zachodziło na ścianki,
-Formy
niczym nie smarujemy, ponieważ ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi. Ja
jednak wyłożyłam całą foremkę papierem do pieczenia /wcześniej namoczonym w
wodzie i dobrze wyciśniętym z jej
nadmiaru/.
-Ciasto
nakłuć, przykryć papierem do pieczenia, a papier obciążyć /np, fasolką, grochem/ i podpiec w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut. Zdjąć papier i obciążenie.
-Jajko i żółtka umieścić w misce i dokładnie rozbełtać widelcem, dodać śmietanę, starty ser, sól, pieprz, szczypiorek, pokrojoną fasolkę , kawałeczki szynki i wymieszać.
-Przygotowaną masę
przelać na podpieczone ciasto i wstawić do
nagrzanego piekarnika.
- Piec ok.30-35 min w temp.180-190 st. C , aż wierzch
się ładnie zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 15 minut.
-Wierzch
udekorować odłożoną wcześniej szparagówką.
-Stopić
masło i posmarować nim wierzch fasolki.
-Na środku ułożyć ozdobnie plasterek szynki.
-Na środku ułożyć ozdobnie plasterek szynki.
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń