Z cukinii można przygotować pyszne placuszki smażone w wielu wersjach smakowych.
Właśnie dzięki dowolnej kombinacji składników można uzyskać rożne smaki ,
a placuszki dzięki temu nigdy nam się nie znudzą.
Smażyłam już placki tylko z cukinii, z dodatkiem ziemniaków, różnych innych warzyw, z twarożkiem, na słodko i pikantnie. Placki robi się szybko, są bardzo delikatne i smaczne . Również te ostatnie zaliczam do moich ulubionych przepisów. Dodatek mięsa sprawia,że placki są pożywnym pełnowartościowym posiłkiem, idealnym na obiad. Doskonale smakują z sosem jogurtowym lub śmietanowym z dodatkiem czosnku lub świeżych ziół.
Składniki: / 8-10 szt/
- 300 g młodej cukinii /ze skórką/
- 1 duże jajo
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 ugotowane udko kurczaka/np. z rosołu/
- 2 łyżki startego żółtego sera /ementaler/
- 1 ząbek czosnku
- czerwona słodka papryka, gałka muszkatołowa /po szczypcie/
- przyprawa do drobiu/ do smaku/
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok 15 min , a następnie odsączyć nadmiar płynu. Udko obrać ze skóry, usunąć kości i rozdrobnić. Odsączoną cukinię umieścić w miseczce, wbić jajko , dodać kurczaka, starty ser, płatki owsiane , zmiażdżony ząbek czosnku, posolić /do smaku/ dodać pieprz i przyprawy. Składniki starannie wymieszać. Cukiniową masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz formując niewielkie owalne placuszki. Piec z obu stron na złoty kolor.
Upieczone placki układać na ręczniku kuchennym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pycha :) Uwielbiam takie placki. Ten ser w nich smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuńNo i znowu trafian na coś smakowitego co koniecznie musze wypróbować. Często robię kotleciki cukiniowe z cebulką i parmezanem.
OdpowiedzUsuń