Delikatna, orzeźwiająca sałatka z sezonowych owoców to doskonały podwieczorek lub lekka kolacja.
Garść zielonej roszponki, kilka świeżych owoców to główne składniki sałatki, którą można przygotować w ekspresowym tempie.
Wystarczy ją tylko odpowiednio doprawić i dodatkowo posypać orzechami lub migdałami.
Wystarczy ją tylko odpowiednio doprawić i dodatkowo posypać orzechami lub migdałami.
Składniki /dla 2 osób/:
- dwie dojrzałe, ale twarde brzoskwinie
- 100 g czerwonych winogron
- 2-3 śliwki węgierki
- garść świeżej roszponki
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- kilka liści świeżej mięty
- 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów
Wykonanie:
Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę starannie połączyć z 2 łyżkami soku z cytryny, dodać szczyptę soli,cynamon i cukier. Z brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, pokroić w cząstki. Winogrona przekroić na połówki. Owoce skropić pozostałym sokiem z cytryny. W głębokiej misce umieścić sałatkę, skropić przygotowaną emulsją z oliwy, dodać owoce, drobno pokrojone liście mięty i delikatnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć na talerzyki i posypać orzechami.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz