Delikatny , aromatyczny ocet malinowy .. .od pewnego czasu jest stałym bywalcem na moim stole.
Można go przygotować na bazie octu winnego lub jabłkowego. Ja wybrałam czerwony ocet winny dla podkreślenia cudownego koloru malin.
Można go przygotować na bazie octu winnego lub jabłkowego. Ja wybrałam czerwony ocet winny dla podkreślenia cudownego koloru malin.
Ocet winny i jabłkowy , biały lub czerwony dodaję do każdej surówki, do gotowanych warzyw .....
...po prostu na stole obok oliwy zawsze stoi buteleczka z octem. Aby urozmaicić jego smak dodaję do butelek rożnych ziół, a ostatnio faworytem stał się ocet malinowy /mam już pomysły na inne/. Zachęcam do używania w kuchni octu , ponieważ zawiera wartościowe składniki , tym samym ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie: wspomaga trawienie , działa korzystnie na system nerwowy i układ krążenia , a ocet jabłkowy dodatkowo wspomaga odchudzanie /zobacz/...
...po prostu na stole obok oliwy zawsze stoi buteleczka z octem. Aby urozmaicić jego smak dodaję do butelek rożnych ziół, a ostatnio faworytem stał się ocet malinowy /mam już pomysły na inne/. Zachęcam do używania w kuchni octu , ponieważ zawiera wartościowe składniki , tym samym ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie: wspomaga trawienie , działa korzystnie na system nerwowy i układ krążenia , a ocet jabłkowy dodatkowo wspomaga odchudzanie /zobacz/...
Składniki:
- 250 -300 g świeżych , dojrzałych malin
- 500 ml czerwonego octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
Maliny umyć i osuszyć . Owoce przesypać do szklanego naczynia /słoja lub butelki/ , zalać octem , zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć naczyniem , by delikatnie zamieszać owoce. Po upływie ok 3 tygodni przecedzić ocet /najlepiej przy pomocy gazy/, wycisnąć również maliny i dodać ocet balsamiczny lub miód . Otrzymany płyn przelać do małych , szklanych butelek i dobrze zakręcić. Malinowy ocet przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu. Jeśli ocet nie będzie przechowywany zbyt długo można do butelki wrzucić dodatkowo kilka całych owoców.
Ten aromatyczny, delikatny ocet jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek owocowych, do marynowania mięsa i warzyw.
Jeśli na samym początku dodamy do octu wraz z malinami kilka listków mięty , płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat octu.
Ten aromatyczny, delikatny ocet jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek owocowych, do marynowania mięsa i warzyw.
Jeśli na samym początku dodamy do octu wraz z malinami kilka listków mięty , płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat octu.
oooooooooooo no i znowu malin bark:(
OdpowiedzUsuń