Ten pyszny , niezwykle popularny i uwielbiany deser można podawać na wiele sposobów. Zawsze się udaje , zawsze smakuje , a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.
To , czy będzie on mniej , czy bardziej słodki oraz mniej lub bardziej kaloryczny zależy od naszych upodobań. Deser ten można podawać w szklanych pucharkach, miseczkach, w postaci tortu lub
przygotować w misce lub prostokątnym naczyniu i nakładać na talerzyki łyżką.
We Włoszech takie desery nazywa się "dolci al cucchiaio"
Mój deser podałam w gotowych waflowych miseczkach pokrytych warstwą czekolady/ na lody/ . Czekolada chroni wafel przed wchłanianiem wilgoci z kremu . Myślę , że takie miseczki można przygotować w domu i zwykłe waflowe pokryć rozpuszczoną czekoladą , trochę więcej pracy , ale dodatkowa przyjemność w chrupaniu /jeszcze nie robiłam /.
Tiramisu kawowe
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 8 podłużnych biszkoptów
- kieliszek likieru kawowego/lub amaretto/
- 1/4 szklanki naparu kawowego
- 4 miseczki waflowe pokryte wewnątrz czekoladą
- kakao do dekoracji
Jajko i żółtka połączyć z cukrem i dobrze ubić na parze. Gęsty , puszysty
krem wystudzić. Do ubitej masy dodawać po łyżce ser mascarpone
i dokładnie wymieszać / można użyć miksera/ . Napar kawowy połączyć z likierem
.Część biszkoptów skropić przygotowanym ponczem
i ułożyć na dnie miseczek, nałożyć warstwę kremu
i udekorować pozostałymi biszkoptami / również nasączonymi delikatnie kawą z likierem/. Wierzch deseru posypać kakao.
Tiramisu z malinami
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 8 podłużnych biszkoptów
- kieliszek likieru malinowego
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 4 miseczki waflowe pokryte od wewnątrz czekoladą
- świeże maliny do dekoracji
Tiramisu w miseczkach waflowych z malinami należy przygotować podobnie jak w przepisie wyżej. Jedyna różnica to : naponczowanie biszkoptów likierem malinowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. W środku deseru i na wierzchu ułożyć maliny.
Dużą zaletą tego deseru jest możliwość zamrożenia go.
Gotowy deser należy dokładnie owinąć folią spożywczą /przed dekorowaniem owocami/
i wstawić do zamrażalnika. Dekorować dowolnymi owocami dopiero przed podaniem .
wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńnie wiem czy ktoś zauważył, ale na durszlakowej miniaturce deser wygląda jak odlatujący ptak ;D bardzo podoba mi się sposób podania, piorunujący efekt :)
OdpowiedzUsuńPewnie nikt tego nie zauważył/oprócz Ciebie/,ale ja zwróciłam na to uwagę i rzeczywiście ptaszka zobaczyłam............
UsuńDziękuję...
świetnie podane:D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuń