26.09.2012

Tiramisu w waflowych miseczkach

Ten pyszny , niezwykle popularny i  uwielbiany  deser  można podawać na wiele sposobów.        Zawsze się udaje , zawsze smakuje , a  przygotowanie  go zajmuje niewiele czasu.
To , czy będzie on mniej , czy bardziej słodki oraz mniej lub bardziej kaloryczny zależy od naszych upodobań.   Deser ten   można podawać w szklanych pucharkach, miseczkach, w postaci tortu lub           
                  przygotować w misce lub prostokątnym naczyniu i nakładać na talerzyki łyżką.  
We Włoszech takie desery nazywa się "dolci al cucchiaio" 
Mój deser podałam w  gotowych waflowych miseczkach pokrytych warstwą czekolady/ na lody/ . Czekolada chroni wafel przed wchłanianiem  wilgoci z kremu .  Myślę , że takie miseczki można przygotować w domu i zwykłe waflowe  pokryć rozpuszczoną czekoladą , trochę więcej  pracy , ale dodatkowa przyjemność w chrupaniu /jeszcze nie  robiłam /.


                                        Tiramisu kawowe
Składniki: 
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • kieliszek likieru kawowego/lub amaretto/
  • 1/4 szklanki naparu kawowego
  • 4 miseczki waflowe pokryte wewnątrz czekoladą
  • kakao do dekoracji
Wykonanie:


Jajko i żółtka połączyć z cukrem i dobrze ubić na parze. Gęsty , puszysty krem wystudzić. Do ubitej masy dodawać po łyżce  ser mascarpone i dokładnie wymieszać      / można użyć miksera/ . Napar kawowy połączyć z likierem .Część  biszkoptów skropić  przygotowanym ponczem i ułożyć na dnie miseczek, nałożyć warstwę kremu i udekorować pozostałymi biszkoptami / również  nasączonymi delikatnie kawą z likierem/.  Wierzch deseru posypać kakao.  


                                                           

                                                     Tiramisu z malinami
Składniki: 
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • kieliszek likieru malinowego 
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • 4 miseczki waflowe pokryte od wewnątrz czekoladą
  • świeże maliny do dekoracji
Wykonanie:
Tiramisu w miseczkach  waflowych z malinami należy przygotować podobnie jak w przepisie wyżej. Jedyna różnica  to : naponczowanie biszkoptów likierem malinowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. W środku  deseru   i  na wierzchu ułożyć  maliny. 


                                       Dużą zaletą tego deseru jest możliwość zamrożenia go. 
        Gotowy deser należy dokładnie owinąć folią   spożywczą  /przed dekorowaniem owocami/
        i wstawić do zamrażalnika.   Dekorować dowolnymi owocami  dopiero  przed podaniem .

6 komentarzy:

  1. nie wiem czy ktoś zauważył, ale na durszlakowej miniaturce deser wygląda jak odlatujący ptak ;D bardzo podoba mi się sposób podania, piorunujący efekt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie nikt tego nie zauważył/oprócz Ciebie/,ale ja zwróciłam na to uwagę i rzeczywiście ptaszka zobaczyłam............
      Dziękuję...

      Usuń