22.09.2012

Murzynek z gruszkami i masą śmietanowo-malinową



Pyszne soczyste gruszki , delikatny,  puszysty  krem,  świeże maliny to dodatkowe składniki dobrze  znanego wszystkim ciasta zwanego popularnie MURZYNKIEM.  To one  sprawiły, że   zwyczajne  ciasto  zupełnie zmieniło swój wygląd i smak.  Uwielbiamy je przecież  za swoją  prostotę i  smak samo w sobie, ale czasami  można w nim coś zmienić i   podać w nowej , nieco wzbogaconej, odświętnej  formie.  Z pewnością nic na tym nie straci , ale wręcz zyska.


Gruszki z ciastem czekoladowym  stanowią  doskonały duet, a słodko-kwaśne , soczyste maliny całkiem nieźle z nim współgrają.
 Pożegnanie lata , którego symbolem są ostatnie maliny i powitanie jesieni świeżymi gruszkami , to pierwsze skojarzenie, które nasunęło mi się przygotowując składniki. Ciasto wyszło bardzo smaczne , a przepis na ciasto czekoladowe z pożółkłego  już notesu jak zwykle okazał się niezawodny.

Składniki: 
  • 250 g margaryny /można użyć  masła/
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao 
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki  mąki tortowej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4  twarde gruszki
  • 1 op. masy śmietanowej o smaku malinowym Dr. Oetkera 
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30% tł.
  • świeże maliny  do ułożenia na wierzchu ciasta/ ok.300 g/



Margarynę /lub masło/, cukier, cukier waniliowy , wodę i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać  cały czas mieszając ,aż tłuszcz i cukier roztopią się i połączą z pozostałymi składnikami . Z chwilą, kiedy masa zaczyna się gotować zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki  masy, a pozostałą część wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonej masy  dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć masę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę /o średnicy 25cm/ wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Obrać gruszki i pokroić  na połówki , usunąć gniazdka nasienne. Wlać połowę masy, ułożyć gruszki i zalać pozostałą częścią . Foremkę z ciastem  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 st C i piec ok.40-45 min. Ciasto przestudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić w wysokim naczyniu do uzyskania  gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodawać  masę malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłożyć na ciasto,   powkładać część malin wciskając  je w masę, wyrównać powierzchnię ,  i polać przestudzoną polewą.  Wierzch udekorować pozostałymi owocami.






3 komentarze: