08.06.2013

Tort lodowy podwójnie czekoladowy

Torty mrożone to wspaniały wynalazek.
Można je przygotować nawet tydzień /jeśli wcześniej nas nie skusi.../
przed planowanym przyjęciem i tym samym ułatwić sobie pracę.

W dniu ,kiedy serwujemy deser wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki /od 15 do 30 min. tak dby dał się pokroić/ i gotowe. Smaki  tortu można dowolnie komponować, a mozliwości są ogromne.

Składniki / tortownica 22 cm/
  • 300 g serka mascarpone
  • 400 g  słodkiejj śmietany 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g czekolady białej
  • 150 g czekoladowych lub kakaowych herbatników /użyłam Oreo/
  • 50 g migdałów/obranych/
  • 50 g orzechów włoskich
  • rurki waflowe puste /do obłożenia boków/
  • małe beziki do dekoracji wierzchu tortu
  • świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:
-Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
-Boki obłożyć dookoła waflowymi rurkami.
- Czekoladowe ciastka  pokruszyć na duże kawałki.
-Połowę z nich równomiernie wysypać na spód tortownicy.
-Czekoladę gorzką wraz z kakao umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Rozpuścić również białą czekoladę.Odstawić.
-Serek mascarpone starannie  wymieszać z cukrem pudrem.
-Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z serem.
-Masę podzielić na dwie części.
-Do jednej dodać schłodzoną gorzką czekoladę, a do drugiej białą.
-Masy delikatnie wymieszać.
-Do jasnej masy dodać drobno  pokrojone migdały, a do ciemnej orzechy.
-Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może wrzucić do białej masy kilka pokruszonych bezików ,a do masy ciemnej pokrojony drobno baton snickers.
-Ciemną masę wyłożyć na przygotowany spód.
-Posypać drugą częścią  pokruszonych ciastek.
-Przykryć białą masą.
-Wierzch wyrównać i udekorować bezikami /ewentualnie kolorową posypką i odrobiną ciemnej masy/.
-Tort owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki /najlepiej na noc/.
-Zmrożony tort wyjąć 15-20 minut przed podaniem i umieścić w lodówce.
 -Podawać udekorowany świeżymi sezonowymi owocami.
-Rozmrożony powinien być zjedzony w całości / nie mrozić ponownie/.

-Tort można przechowywać w zamrażalce kilka dni i kroić po kawałku zamrożony.






6 komentarzy:

  1. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/06/nominacja-dzis-zostaam-nominowana-do.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i na pewno nie będziemy mieć zakalca :D Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakiej srednicy ma byc tortownica i jakiej smietany ma uzyc

      Usuń
    2. Wymiar średnicy jest podany/ przy słowie Składniki:/ ,a śmietanę trzeba ubić,a więc trzeba użyć przynajmniej 30%.

      Usuń

  3. pysznie musiał smakować - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...