Torty mrożone to wspaniały wynalazek.
Można je przygotować nawet tydzień /jeśli wcześniej nas nie skusi.../
przed planowanym przyjęciem i tym samym ułatwić sobie pracę.
W dniu ,kiedy serwujemy deser wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki /od 15 do 30 min. tak dby dał się pokroić/ i gotowe. Smaki tortu można dowolnie komponować, a mozliwości są ogromne.
Składniki /
tortownica 22 cm/
- 300 g serka mascarpone
- 400 g słodkiejj śmietany 30%
- 120 g cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kakao
- 100 g czekolady białej
- 150 g czekoladowych lub kakaowych herbatników /użyłam Oreo/
- 50 g migdałów/obranych/
- 50 g orzechów włoskich
- rurki waflowe puste /do obłożenia boków/
- małe beziki do dekoracji wierzchu tortu
- świeże owoce do dekoracji
Wykonanie:
-Tortownicę wyłożyć folią
spożywczą lub aluminiową.
-Boki obłożyć dookoła waflowymi
rurkami.
- Czekoladowe ciastka pokruszyć na duże kawałki.
-Połowę z nich równomiernie wysypać na spód tortownicy.
-Czekoladę gorzką wraz
z kakao umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Rozpuścić również
białą czekoladę.Odstawić.
-Serek mascarpone starannie wymieszać z cukrem pudrem.
-Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z serem.
-Masę podzielić na
dwie części.
-Do jednej dodać
schłodzoną gorzką czekoladę, a do drugiej białą.
-Masy delikatnie
wymieszać.
-Do jasnej masy
dodać drobno pokrojone migdały, a do ciemnej orzechy.
-Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może wrzucić do białej masy kilka pokruszonych bezików ,a do masy ciemnej pokrojony drobno baton snickers.
-Ciemną masę wyłożyć
na przygotowany spód.
-Posypać drugą
częścią pokruszonych ciastek.
-Przykryć białą
masą.
-Wierzch wyrównać i
udekorować bezikami /ewentualnie kolorową posypką i odrobiną ciemnej masy/.
-Tort owinąć folią
spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki /najlepiej na noc/.
-Zmrożony tort wyjąć
15-20 minut przed podaniem i umieścić w lodówce.
-Podawać udekorowany świeżymi sezonowymi owocami.
-Rozmrożony powinien być
zjedzony w całości / nie mrozić ponownie/.
-Tort można przechowywać
w zamrażalce kilka dni i kroić po kawałku zamrożony.
Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/06/nominacja-dzis-zostaam-nominowana-do.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
No i na pewno nie będziemy mieć zakalca :D Super :)
OdpowiedzUsuńna 100%
Usuńjakiej srednicy ma byc tortownica i jakiej smietany ma uzyc
UsuńWymiar średnicy jest podany/ przy słowie Składniki:/ ,a śmietanę trzeba ubić,a więc trzeba użyć przynajmniej 30%.
Usuń
OdpowiedzUsuńpysznie musiał smakować - pozdrawiam :)))