27.03.2025

Penne z zielonym pesto bazyliowym


 Zielone pesto bazyliowe to klasyczny włoski sos przygotowywany z świeżej bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych i czosnku. Ma intensywny aromat i kremową konsystencję, doskonale komponującą się z różnymi rodzajami makaronów.

Najczęściej podaje się je z trofie, linguine, spaghetti lub penne, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ravioli i gnocchi.


Klasyczne pesto bazyliowe

Składniki:

  • 2 garści świeżej bazylii (ok. 50 g)
  • 50 g orzeszków piniowych (można zastąpić migdałami, orzechami włoskimi lub nerkowcami)
  • 50 g parmezanu lub pecorino (starty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • Szczypta soli i pieprzu
Opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny dla świeżości


Przygotowanie:

1. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż lekko się zarumienią.


2. Włóż do blendera bazylię, orzeszki, starty ser i czosnek.


3. Dodaj oliwę i miksuj pulsacyjnie do uzyskania gładkiej pasty.


4. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny (jeśli używasz), wymieszaj.


5. Gotowe! Przechowuj w lodówce do kilku dni, w szczelnie zamkniętym słoiku.



Pesto świetnie pasuje do makaronu, kanapek, sałatek i warzyw. 



Zamiast orzeszków pini użyłam dzisiaj pestki dyni.

 Pestki dyni to świetna alternatywa dla orzeszków piniowych. Nadadzą pesto lekko orzechowy smak i będą bardziej ekonomiczną opcją. Możesz je lekko uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć głębszy aromat.

Pesto z pestkami dyni będzie równie pyszne i kremowe, a dodatkowo bogate w cynk i zdrowe tłuszcze. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronu, kanapek czy sałatek.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 4 łyżki gotowego pesto z dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • Garść prażonych pestek dyni do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, odcedź (zostaw trochę wody z gotowania).
  2. Wymieszaj makaron z pesto, dodając odrobinę wody z makaronu dla lepszej konsystencji.
  3. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  4. Posyp parmezanem i prażonymi pestkami dyni.

Gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...