Sernik z ricotty to alternatywa mojego ulubionego sernika pieczonego we Włoszech z powodu ........braku zwykłego sera.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.
Składniki:/ torownica ok.15-18 cm./
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera ricotta
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 jaja
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 50 g rodzynek
- skórka kandyzowana z pomarańczy/wg uznania/
- wiórki kokosowe do dekoracji
oraz:
100 g czekolady
Wykonanie:
Herbatniki zmielić , wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Wyciągnąć brzegi, spód docisnąć dnem szklanki.
Przy pomocy robota jajka ubić z cukrem , dodać ser, esencję waniliową , skórkę i sok z cytryny, starannie ale delikatnie wymieszać. Dodać namoczone wcześniej rodzynki.
Na przygotowany herbatnikowy spód wylać serową masę ,wyrównać wierzch.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.60 min.w temp. 160 st.C.
Wierzch powinien się lekko przyrumienić.
Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do przestudzenia.
Wierzch sernika polać roztopioną czekoladą i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz