Sernik z ricotty to alternatywa  mojego ulubionego sernika  pieczonego we Włoszech z powodu ........braku  zwykłego sera.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.
Składniki:/ torownica ok.15-18 cm./
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera ricotta
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 jaja
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 50 g rodzynek
- skórka kandyzowana z pomarańczy/wg uznania/
- wiórki kokosowe do dekoracji
oraz:
dżem pomarańczowy
100 g czekolady 
Wykonanie:
Herbatniki zmielić , wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Wyciągnąć brzegi, spód docisnąć dnem szklanki.
Przy pomocy robota jajka ubić z cukrem , dodać ser, esencję waniliową , skórkę i sok z cytryny, starannie ale delikatnie wymieszać. Dodać namoczone wcześniej rodzynki.
Na przygotowany herbatnikowy spód wylać serową masę ,wyrównać wierzch.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.60 min.w temp. 160 st.C.
Wierzch powinien się lekko przyrumienić.
Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do przestudzenia.
Wierzch sernika posmarować dżemem pomarańczowym i polać roztopioną czekoladą i dowolnie udekorować.
 







 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz