Sernik z ricotty to alternatywa mojego ulubionego sernika pieczonego we Włoszech z powodu ........braku zwykłego sera.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.
Składniki:/ torownica ok.15-18 cm./
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera ricotta
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 jaja
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 50 g rodzynek
- skórka kandyzowana z pomarańczy/wg uznania/
- wiórki kokosowe do dekoracji
oraz:
100 g czekolady
Wykonanie:
- Herbatniki zmielić , wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Wyciągnąć brzegi, spód docisnąć dnem szklanki.
- Przy pomocy robota jajka ubić z cukrem , dodać ser, pastę waniliową i skórkę i sok z cytryny, starannie ale delikatnie wymieszać. Dodać namoczone wcześniej rodzynki.
- Na przygotowany herbatnikowy spód wylać serową masę ,wyrównać wierzch.
- Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok.60 min.w temp.160 st.C.
- Wierzch powinien się lekko przyrumienić.
- Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do przestudzenia.
- Wierzch sernika polać roztopioną czekoladą i dowolnie udekorować.
Podawać schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz