Oto przepis na warzywną zupę z ciecierzycą – pełną smaku i wartości odżywczych.
Składniki (4 porcje):
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 łodyga selera naciowego
- 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie warzyw – marchew, cukinię, seler naciowy, dynię i paprykę pokrój w kostkę [ lub plasterki ]cebulę drobno posiekaj.
Podsmażanie – w dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż 2 minuty, dodaj marchew, seler i paprykę, smaż kolejne 3 minuty.
Gotowanie – dodaj dynię, cukinię, ciecierzycę i przyprawy, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodanie szpinaku – wrzuć świeży szpinak na koniec i gotuj jeszcze 2 minuty.
Doprawianie – spróbuj i dostosuj smak solą oraz pieprzem.
Podanie:
Podawaj gorącą, opcjonalnie z dodatkiem świeżej natki pietruszki i pajdą chrupiącego chlebka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz