Crumble kokosowo-otrębowe z sezonowymi owocami
Pyszne, chrupiące crumble z kokosem i otrębami to świetna propozycja na zdrowy deser. Możesz wykorzystać dowolne sezonowe owoce – truskawki, maliny, śliwki, jabłka czy gruszki........również mrożone
Składniki:
Owoce:
- 500 g sezonowych owoców (np. truskawki, maliny, jabłka, śliwki)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g otrębów (owsiane, pszenne lub mieszane)
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g mąki (np. pełnoziarnista, orkiszowa)
- 80 g masła lub oleju kokosowego (schłodzonego)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Szczypta soli
Przygotowanie:
1. Przygotowanie owoców:
Jeśli używasz dużych owoców (np. jabłek, gruszek, śliwek), pokrój je na mniejsze kawałki.
Wymieszaj owoce z miodem, cynamonem.mąką i sokiem z cytryny, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Przygotowanie kruszonki:
W misce wymieszaj otręby, wiórki kokosowe, mąkę i sól.
Dodaj masło (lub olej kokosowy) oraz miód i rozetrzyj palcami, aż powstanie sypka, grudkowata masa.
3. Pieczenie:
Posyp owoce przygotowaną kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.
4. Podanie:
Podawaj na ciepło, np. z jogurtem naturalnym, lodami waniliowymi lub śmietanką kokosową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz