28.03.2025

Crumble kokosowo-otrębowe z sezonowymi owocami


Crumble kokosowo-otrębowe z sezonowymi owocami

Pyszne, chrupiące crumble z kokosem i otrębami to świetna propozycja na zdrowy deser. Możesz wykorzystać dowolne sezonowe owoce – truskawki, maliny, śliwki, jabłka czy gruszki........również mrożone

Składniki:

 Owoce:
  • 500 g sezonowych owoców (np. truskawki, maliny, jabłka, śliwki)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


 Kruszonka:
  • 100 g otrębów (owsiane, pszenne lub mieszane)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki (np. pełnoziarnista, orkiszowa)
  • 80 g masła lub oleju kokosowego (schłodzonego)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Szczypta soli




Przygotowanie:

1. Przygotowanie owoców:

Jeśli używasz dużych owoców (np. jabłek, gruszek, śliwek), pokrój je na mniejsze kawałki.

Wymieszaj owoce z miodem, cynamonem.mąką  i sokiem z cytryny, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.



2. Przygotowanie kruszonki:

W misce wymieszaj otręby, wiórki kokosowe, mąkę i sól.

Dodaj masło (lub olej kokosowy) oraz miód i rozetrzyj palcami, aż powstanie sypka, grudkowata masa.



3. Pieczenie:

Posyp owoce przygotowaną kruszonką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.



4. Podanie:

Podawaj na ciepło, np. z jogurtem naturalnym, lodami waniliowymi lub śmietanką kokosową.




Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...