29.03.2025

Bitki drobiowe z papryką




Bitki drobiowe z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. Delikatne kawałki kurczaka lub indyka duszone w aksamitnym sosie winnym z papryką i przyprawami tworzą smakowitą kompozycję, która świetnie komponuje się z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

To proste w przygotowaniu danie zachwyca swoją soczystością i głębią smaku, a dodatek warzyw sprawia, że jest lekkie i pełne wartości odżywczych.



Składniki:
  • PIERŚ Z KURCZAK {plastry}
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • papryka słodka
  • pieprz, sól
  • majeranek
  • papryka słodka w proszku
  • 0,25 szklanki białego  wina
  • 05 szklanki bulionu 



Wykonanie:

  1. Umyte osuszone plastry mięsa delikatnie rozbić .
  2. Oprószyć solą, papryką, majerankiem, pieprzem i mąką.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić plasterki cebuli. .
  4. Obsmażyć mięso po 2 minuty z obu stron. Podlać winem
  5. Pieczoną paprykę pokroić w paski Dodać do mięsa.
  6. Wlać 0.5 szklanki bulionu drobiowego . Dusić razem jeszcze przez 5 minut.
  7. Podawać z ziemniakami , ryżem lub pieczywem i warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...