Bitki drobiowe z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. Delikatne kawałki kurczaka lub indyka duszone w aksamitnym sosie winnym z papryką i przyprawami tworzą smakowitą kompozycję, która świetnie komponuje się z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
To proste w przygotowaniu danie zachwyca swoją soczystością i głębią smaku, a dodatek warzyw sprawia, że jest lekkie i pełne wartości odżywczych.Składniki:
- PIERŚ Z KURCZAK {plastry}
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- papryka słodka
- pieprz, sól
- majeranek
- papryka słodka w proszku
- 0,25 szklanki białego wina
- 05 szklanki bulionu
Wykonanie:
- Umyte osuszone plastry mięsa delikatnie rozbić .
- Oprószyć solą, papryką, majerankiem, pieprzem i mąką.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić plasterki cebuli. .
- Obsmażyć mięso po 2 minuty z obu stron. Podlać winem
- Pieczoną paprykę pokroić w paski Dodać do mięsa.
- Wlać 0.5 szklanki bulionu drobiowego . Dusić razem jeszcze przez 5 minut.
- Podawać z ziemniakami , ryżem lub pieczywem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz