3/25/2025

Buraczkowe babeczki-mufinki

Zdrowsza wersja czekoladowych babeczek z warzywnym twistem!

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5  łyżeczka proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 szklanka puree z buraków
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego




Wykonanie

-W misce wmieszać  suche składniki: mąkę ,kakao, cukier, proszek do pieczenia. 
-Osobno wymieszać tzw. mokre składniki: buraki, jogurt ,jajko, olej.
- Składniki połączyć ze sobą .
-Foremki nasmarować tłuszczem .
-Gotowe ciasto umieścić w foremkach na ¾ wysokości.
-Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.

-Wystudzone babki polać czekoladą i ozdobić bakaliami.

Puree z buraków dodaje wilgotności, naturalnej słodyczy i pięknego koloru. Działa trochę jak marchewka w cieście marchewkowym.


Jogurt naturalny dodatkowo nawilża i nadaje lekkiej kwasowości, co dobrze współgra z kakao.


Skład jest dość lekki –  ilość cukru jest stosunkowo mała, więc babeczki są mniej słodkie i bardziej "fit".


Jeśli lubisz intensywniejszy smak czekolady, możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę lub więcej kakao.


Odrobina wanilii albo cynamonu mogłaby fajnie wzbogacić smak.


Można też eksperymentować z mąką – np. pół na pół z pełnoziarnistą lub orkiszową.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach