3/25/2025

Buraczkowe babeczki-mufinki

Zdrowsza wersja czekoladowych babeczek z warzywnym twistem!

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5  łyżeczka proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 szklanka puree z buraków
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego




Wykonanie

-W misce wmieszać  suche składniki: mąkę ,kakao, cukier, proszek do pieczenia. 
-Osobno wymieszać tzw. mokre składniki: buraki, jogurt ,jajko, olej.
- Składniki połączyć ze sobą .
-Foremki nasmarować tłuszczem .
-Gotowe ciasto umieścić w foremkach na ¾ wysokości.
-Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.

-Wystudzone babki polać czekoladą i ozdobić bakaliami.

Puree z buraków dodaje wilgotności, naturalnej słodyczy i pięknego koloru. Działa trochę jak marchewka w cieście marchewkowym.


Jogurt naturalny dodatkowo nawilża i nadaje lekkiej kwasowości, co dobrze współgra z kakao.


Skład jest dość lekki –  ilość cukru jest stosunkowo mała, więc babeczki są mniej słodkie i bardziej "fit".


Jeśli lubisz intensywniejszy smak czekolady, możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę lub więcej kakao.


Odrobina wanilii albo cynamonu mogłaby fajnie wzbogacić smak.


Można też eksperymentować z mąką – np. pół na pół z pełnoziarnistą lub orkiszową.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)