Zdrowsza wersja czekoladowych babeczek z warzywnym twistem!
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczka proszku
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 szklanka puree z buraków
- 1/3 szklanki oleju
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
-W misce wmieszać suche składniki: mąkę ,kakao,
cukier, proszek do pieczenia.
-Osobno wymieszać tzw. mokre
składniki: buraki, jogurt ,jajko, olej.
- Składniki połączyć ze sobą .
-Foremki nasmarować tłuszczem .
-Gotowe ciasto umieścić w foremkach na ¾ wysokości.
-Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.
-Wystudzone babki polać czekoladą i ozdobić
bakaliami.
Puree z buraków dodaje wilgotności, naturalnej słodyczy i pięknego koloru. Działa trochę jak marchewka w cieście marchewkowym.
Jogurt naturalny dodatkowo nawilża i nadaje lekkiej kwasowości, co dobrze współgra z kakao.
Skład jest dość lekki – ilość cukru jest stosunkowo mała, więc babeczki są mniej słodkie i bardziej "fit".
Jeśli lubisz intensywniejszy smak czekolady, możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę lub więcej kakao.
Odrobina wanilii albo cynamonu mogłaby fajnie wzbogacić smak.
Można też eksperymentować z mąką – np. pół na pół z pełnoziarnistą lub orkiszową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz