24.03.2025

Ciasteczka słonecznikowe ''Brutti ma buoni''


Brutti ma buoni” to pyszne, włoskie ciasteczka , które dosłownie oznaczają „brzydkie, ale dobre” – nazwa odnosi się do ich nierównej, nieregularnej formy, ale za to świetnego smaku!\
 Oto przepis:

Składniki:
  • 5 łyżek słonecznika[lekko zmielone]
  • 3 łyżki płatków owsianych[ zmielonych]
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • kilka daktyli (można pominąć}
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy



Przygotowanie:

Połowę porcji orzechów upraż na suchej patelni , a potem posiekaj je na większe kawałki ( drugą część drobno zmiel).

Ubij białka ze szczyptą soli, aż staną się sztywne. Stopniowo dodawaj miód, kontynuując ubijanie, aż powstanie sztywna, lśniąca masa (jak na bezę). Możesz dodać cukier wanilinowy, jeśli chcesz, aby ciasteczka miały delikatny aromat wanilii.

Łączenie składników:

Do ubitych białek dodaj suche składniki, drobno pokrojone daktyle oraz oliwę. Delikatnie wymieszaj składniki, starając się nie zniszczyć piany.

Formowanie ciasteczek:

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżką porcje masy. Staraj się nie formować ciasteczek w idealne kształty – mają być nierówne i nieregularne, co jest ich charakterystyczną cechą.

Pieczenie:

Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) przez 20-25 minut, aż ciasteczka staną się lekko złociste i chrupiące na zewnątrz, ale nadal miękkie w środku. Uważaj, aby ich nie przypalić.

Ostudzenie:

Po upieczeniu pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia – będą twardnieć w miarę stygnięcia.

Podanie:

„Brutti ma buoni” to idealne ciasteczka na każdą okazję, zwłaszcza do kawy lub herbaty.

 Chociaż wyglądają na dość proste, mają niesamowity smak, który zadowoli każdego miłośnika słodkości! Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...