28.03.2025

Ciastka bananowo-owsiane z czekoladowymi kropelkami

Ciasteczka bananowo-owsiane z czekoladą to pyszna i zdrowa przekąska, idealna na każdą porę dnia. Przygotowywane z dojrzałych bananów, płatków owsianych i kropel czekolady, są naturalnie słodkie i miękkie w środku.
 Nie wymagają dodatku cukru ani mąki, co czyni je lekką i pożywną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Świetnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie, deser lub energetyczna przekąska po treningu.


Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki drobniutko posiekanych orzeszków (np. ziemnych, włoskich lub migdałów)
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki kropelek czekoladowych

Przygotowanie:

Rozgnieć banany widelcem w misce.


Dodaj płatki owsiane, cynamon, orzeszki i miód – dobrze wymieszaj.


Wsyp kropelki czekoladowe i ponownie wymieszaj.


Formuj ciasteczka (np. małe kupki) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piecz w 180°C przez 15-18 minut, aż się zarumienią.









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...