3/24/2025

Bitki schabowe z grzybami



  1. Plastry mięsa schabowego w pachnącym, aromatycznym sosie grzybowym.
  2.  Do sosu można dodac dowolny, ulubiony gatunek grzybów.

Składniki: (u mnie na 2 osoby)

  • 3 plastry schabu (około 150-200 g każdy)
  • 150 g świeżych grzybów (np. pieczarki, borowiki, podgrzybki – w zależności od dostępności)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1/4 szklanki śmietany 30% (opcjonalnie, dla sosu)
  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka do obtoczenia mięsa


Przygotowanie:

Przygotowanie schabu:

Plastry schabu rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, aż staną się cieńsze. Następnie oprósz je solą, pieprzem i lekko obtocz w mące.

Smażenie mięsa:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Smaż plastry schabu z obu stron na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, by mięso pozostało ciepłe.

Przygotowanie grzybów:

Na tej samej patelni, na której smażyłeś schab, dodaj cienkie krążki  cebuli i smaż ją przez około 2-3 minuty, aż stanie się miękka i lekko złocista.

Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby puszczą wodę i się zrumienią. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem.

Przygotowanie sosu:

Do grzybów wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, aby sos się lekko zredukował.

jeśli chcesz, możesz dodać śmietanę, aby sos stał się kremowy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając.

Łączenie mięsa z sosem:

Włóż usmażone bitki schabowe z powrotem na patelnię do grzybów i sosu. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie miękkie i nasiąknie smakiem grzybów i sosu.

Podanie:

Bitki schabowe z grzybami podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami puree, kaszą, ryżem lub warzywami.





To danie jest pełna smaku i aromatu, idealna na obiad! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)