Ta wiosenna sałatka jest smaczna, kolorowa i idealna na półmisek – świetnie wygląda i równie dobrze smakuje!
Można podawać jako danie samodzielne.
Składniki:
1 szklanka ryżu (ugotowanego)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
4 jajka na twardo (pokrojone w ćwiartki)
50 g suszonych pomidorów (pokrojonych na małe kawałki)
100 g świeżego szpinaku (do dekoracji)
4-5 szparagów (ugotowanych lub grillowanych)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie składników:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Tuńczyka odsącz z nadmiaru płynu.
Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut gotowania) i pokrój na ćwiartki.
Pokrój suszone pomidory na małe kawałki.
Szparagi ugotuj lub grilluj przez kilka minut, aż będą miękkie, a następnie pokrój na kawałki.
Składanie sałatki:
Na dużym półmisku ułóż ugotowany ryż jako bazę.
Na ryżu rozłóż równomiernie tuńczyka, kawałki suszonych pomidorów, jajka na twardo, pokrojone szparagi.
Dekoracja:
Całość udekoruj świeżymi liśćmi szpinaku, układając je na wierzchu sałatki lub wokół niej.
Dressing:
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem sałatkę tuż przed podaniem.
Podanie:
Sałatkę podawaj jako danie główne lub na przyjęcie. Możesz podać ją od razu lub schłodzić w lodówce przez 30 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz