26.03.2025

Wiosenna sałatka z tuńczykiem


Ta  wiosenna sałatka jest smaczna, kolorowa i idealna na półmisek – świetnie wygląda i równie dobrze smakuje! 
Można podawać jako danie samodzielne.

Składniki:

1 szklanka ryżu (ugotowanego)

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)

4 jajka na twardo (pokrojone w ćwiartki)

50 g suszonych pomidorów (pokrojonych na małe kawałki)

100 g świeżego szpinaku (do dekoracji)

4-5 szparagów (ugotowanych lub grillowanych)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:

Przygotowanie składników:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.

Tuńczyka odsącz z nadmiaru płynu.

Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut gotowania) i pokrój na ćwiartki.

Pokrój suszone pomidory na małe kawałki.

Szparagi ugotuj lub grilluj przez kilka minut, aż będą miękkie, a następnie pokrój na kawałki.

Składanie sałatki:

Na dużym półmisku ułóż ugotowany ryż jako bazę.

Na ryżu rozłóż równomiernie tuńczyka, kawałki suszonych pomidorów, jajka na twardo, pokrojone szparagi.

Dekoracja:

Całość udekoruj świeżymi liśćmi szpinaku, układając je na wierzchu sałatki lub wokół niej.

Dressing:

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem sałatkę tuż przed podaniem.

Podanie:

Sałatkę podawaj jako danie główne lub na przyjęcie. Możesz podać ją od razu lub schłodzić w lodówce przez 30 minut przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...