12/18/2025

Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym

Elegancka przekąska na świąteczny stół.

Święta to idealny moment, by na stole pojawiło się coś pięknego, lekkiego i efektownego.

Ta  choinka z pancarré wygląda jak mała świąteczna figurka – warstwy delikatnego pieczywa wycięte w kształt gwiazdek, przełożone lekkim musem z wędzonego łososia, ozdobione krewetką ,tapenadą i czerwonym pieprzem.

To przekąska, która zachwyca wyglądem, smakiem i prostotą wykonania.

 Idealna na Wigilię, świąteczne przyjęcie lub sylwestrową kolację.


📝 Składniki (na 4 mini choinki)

Warstwy choinki

  • 8–10 kromek pancarré lub miękkiego chleba tostowego maślanego
  • foremki gwiazdki w kilku rozmiarach (od największej do najmniejszej)

Mus łososiowy

[Można użyć gotowej pasty] lub:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g serka śmietankowego (Philadelphia, ricotta lub mascarpone light)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu lub ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka śmietanki dla bardziej puszystej struktury

Dekoracja

  • małe krewetki koktajlowe
  • czerwony pieprz (ziarenka)
  • gałązki koperku
  • tapenada/pasta z  czarnych oliwek/

1. Wycinanie gwiazdek

  1. Z chleba tostowego wytnij gwiazdki – każda choinka powinna mieć 4–5 poziomów.
  2. Delikatnie spłaszcz gwiazdki wałkiem, aby były bardziej zwarte.
  3. Jeśli chcesz, by były jeszcze stabilniejsze, możesz podsuszac je 2–3 minuty w piekarniku (150°C).

2. Mus łososiowy

  1. Do blendera włóż łososia, serek, sok z cytryny, chrzan/musztardę, koperek oraz przyprawy.
  2. Zblenduj na gładki, kremowy mus.
  3. Jeśli mus jest za gęsty, dodaj 1 łyżeczkę śmietanki.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem.

3. Składanie choinek

  1. Na talerzu połóż największą gwiazdkę.
  2. Wyciśnij porcję musu.
  3. Nałóż gwiazdkę o rozmiar mniejszą, znów mus.
  4. Powtarzaj aż do najmniejszej gwiazdki, budując kształt choinki.
  5. Delikatnie dociśnij całość od góry, aby konstrukcja była stabilna.

4. Dekorowanie

  • Na czubek połóż krewetkę .
  • Całość udekoruj tapenadą i kolorowymi ziarenkami czerwonego pieprzu.
  • Dodaj mini gałązki koperku jako „świąteczne gałązki”.


  • Przekąskę można przygotować kilka godzin wcześniej, ale dekorację warto dodać tuż przed podaniem.
  • Zamiast łososia możesz użyć kremowej pasty z tuńczyka, serka z ziołami, hummusu buraczanego lub pasty jajecznej.
  • Jeśli chcesz wersję bardziej fit – użyj ricotty lub skyrka naturalnego.
  • Pancarré sprawdzi się najlepiej, bo jest miękki i elastyczny – pięknie wycina się w nim kształty.

Gotowa choinka wygląda przepięknie – jak mała świąteczna bombka z warstw, a mus łososiowy nadaje jej delikatność i elegancję. To przepis, który zawsze robi wrażenie na gościach i świetnie prezentuje się na każdym świątecznym stole.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)