Elegancka przekąska na świąteczny stół.
Święta to idealny moment, by na stole pojawiło się coś pięknego, lekkiego i efektownego.
Ta choinka z pancarré wygląda jak mała świąteczna figurka – warstwy delikatnego pieczywa wycięte w kształt gwiazdek, przełożone lekkim musem z wędzonego łososia, ozdobione krewetką ,tapenadą i czerwonym pieprzem.
To przekąska, która zachwyca wyglądem, smakiem i prostotą wykonania.
Idealna na Wigilię, świąteczne przyjęcie lub sylwestrową kolację.
📝 Składniki (na 4 mini choinki)
Warstwy choinki
- 8–10 kromek pancarré lub miękkiego chleba tostowego maślanego
- foremki gwiazdki w kilku rozmiarach (od największej do najmniejszej)
Mus łososiowy
[Można użyć gotowej pasty] lub:
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g serka śmietankowego (Philadelphia, ricotta lub mascarpone light)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu lub ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka śmietanki dla bardziej puszystej struktury
Dekoracja
- małe krewetki koktajlowe
- czerwony pieprz (ziarenka)
- gałązki koperku
- tapenada/pasta z czarnych oliwek/
1. Wycinanie gwiazdek
- Z chleba tostowego wytnij gwiazdki – każda choinka powinna mieć 4–5 poziomów.
- Delikatnie spłaszcz gwiazdki wałkiem, aby były bardziej zwarte.
- Jeśli chcesz, by były jeszcze stabilniejsze, możesz podsuszac je 2–3 minuty w piekarniku (150°C).
2. Mus łososiowy
- Do blendera włóż łososia, serek, sok z cytryny, chrzan/musztardę, koperek oraz przyprawy.
- Zblenduj na gładki, kremowy mus.
- Jeśli mus jest za gęsty, dodaj 1 łyżeczkę śmietanki.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem.
3. Składanie choinek
- Na talerzu połóż największą gwiazdkę.
- Wyciśnij porcję musu.
- Nałóż gwiazdkę o rozmiar mniejszą, znów mus.
- Powtarzaj aż do najmniejszej gwiazdki, budując kształt choinki.
- Delikatnie dociśnij całość od góry, aby konstrukcja była stabilna.
4. Dekorowanie
- Na czubek połóż krewetkę .
- Całość udekoruj tapenadą i kolorowymi ziarenkami czerwonego pieprzu.
- Dodaj mini gałązki koperku jako „świąteczne gałązki”.
- Przekąskę można przygotować kilka godzin wcześniej, ale dekorację warto dodać tuż przed podaniem.
- Zamiast łososia możesz użyć kremowej pasty z tuńczyka, serka z ziołami, hummusu buraczanego lub pasty jajecznej.
- Jeśli chcesz wersję bardziej fit – użyj ricotty lub skyrka naturalnego.
- Pancarré sprawdzi się najlepiej, bo jest miękki i elastyczny – pięknie wycina się w nim kształty.
Gotowa choinka wygląda przepięknie – jak mała świąteczna bombka z warstw, a mus łososiowy nadaje jej delikatność i elegancję. To przepis, który zawsze robi wrażenie na gościach i świetnie prezentuje się na każdym świątecznym stole.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz